Novosti

Potpisivanje zapisnika o primopredaji medicinske opreme


Ambasador Japana Hideyuki Sakamoto prisustovat će danas u Sarajevu ceremoniji potpisivanja zapisnika o primopredaji medicinske opreme obezbijeđene za Ministarstvo civilnih poslova BiH u okviru Granta neprojektne pomoći Vlade Japana za Bosnu i Hercegovinu.

U okviru Granta neprojektne pomoći, Vlada Japana obezbijedila je 37.477 milion japanskih jena ili približno 580.000 KM za nabavku medicinske opreme, kao što su set hirurških instrumenata, aspiratore za hirurgiju i ginekologiju, inkubatore za bebe, dječije grijače, te drugu opremu koji su namijenjeni za osam zdravstvenih institucija iz cijele Bosne i Hercegovine (Bolnica “Dr. Mladen Stojanović” Prijedor, Kantonalna bolnica “Dr. Safet Mujić” Mostar, Kantonalna bolnica “Dr. Irfan Ljubijankić” Bihać, Univerzitetski klinički centar Mostar, Univerzitetski klinički centar Tuzla, Univerzitetski klinički centar Sarajevo, Dom zdravlja Brčko i Bolnica u Zvorniku).

Nabavka medicinske opreme predstavlja samo jednu komponentu šireg projekta Vlade Japana čija ukupna vrijednost iznosi 200 miliona japanskih jena  ili približno 3.1 miliona KM.

Pored Ministarstva civilnih poslova BiH, Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH će isto biti primaoci vozila za hitne slučajeve, opreme za cjevovode za pitku vodu i druge, a planirano je i da Ministarstvo civilnih poslova BiH u bliskoj budućnosti bude primalac hidrometeorološke opreme.