Novosti

Sve veći interes investitora za ulaganje na području Donjeg Vakufa


Sve je više onih koji žele ulagati u razvoj ekonomije kroz otvaranje novih proizvodnih pogona u Donjem Vakufu, kazao je načelnik tog grada Huso Sušić tokom prezentacije koju je organizirao o ekonomskom razvoju ove općine.

”U posljednje tri godine povećan je broj uposlenih u svim segementima privrede. Veliki broj radnika zaposlen je u firmama koje djeluju u sklopu industrijske zone Janj, te u novootvorenim trgovačkim objektima”, naglasio je.

Sušić je ukazao na potrebu brendiranja Ajvatovice kao značajne vjersko-turističke destinacije, ali i ulaganja u proširenje kapaciteta u metalskoj, drvnoj i tekstilnoj industriji.

”Pozitivavn trend zabilježen je i u proizvodnji obuće, koja je samo u ovoj godini otvorila vrata za više stotina radnika. Također, realizirani su brojni infrastrukturni projekti i stavljena je u funkciju sportska dvorana”, istaknuo je.

Grad je, dodaje Sušić, dobio ljepši izgled stavljanjem u funkciju javne rasvjete u oko devedeset posto donjovakufskih naselja, uređenjem mnogih lokalnih puteva, zelenih površina, parkova i šetališta.

”Urađena je i regulacija obale rijeke Vrbas, radi preveniranja poplava koje su tokom kišnog perioda u proteklom periodu prijetile kućama u neposrednoj blizini”, kazao je načelnik Sušić.

Neki od prioriteta u budućem radu općinske vlasti su, zaključuje, školovanje deficitarnih kadrova, smanjenje administracije i angažiranje mladih, obrazovanih ljudi u daljim projektima razvoja grada.