IT i Tehnologija

Hakeri iz grupacije Fin7 ukrali milijardu dolara kompanijama širom svijeta


Grupa hakera Fin7 je prema jednoj procjeni isisala više od milijardu dolara od kompanija širom svijeta, piše portal Wired. Samo u Sjedinjenim Državama Fin7 ukrao je više od 15 miliona brojeva kreditnih kartica s više od 3.600 poslovnih lokacija.

Ministarstvo pravosuđa objavilo je da su prošle nedjelje uhapšena tri navodna člana grupe i, još važnije, objavilo je detane informacije o njihovom djelovanju.

U optužnici se navodi da su tri ukrajinska državljana, Dmytro Fedorov, Fedir Hladyr i Andrij Kopakov članovi grupe Fin7 te da su doprinijeli njenom dugogodišnjem imidžu jedne od najsofisticiranijih i najagresivnijih finansijski motivisanih hakerskih organizacija u svijetu.

Svaki od njih optužen je za 26 kaznenih djela, od urote i internet prevare do kompjuterskog hakovanja i krađe identiteta. Sva trojica navodno su zauzimala visoke pozicije unutar Fin7: Hladyr kao administrator sistema, a Fedorov i Kopakov kao mentori grupi hakera.

Iako je Fin7 nastavio s radom i nakon što je pomenuta trojka osuđena na zatvorsku kaznu (Hladyr i Fedorov u januaru, a Kopakov u junu), ova hapšenja predstavljaju prvu pobjedu pravosuđa nad mračnim carstvom kibernetičkog kriminala.

Istraga se nastavlja. Nemamo iluzije o tome da smo srušili cijelu grupu. No, napravili smo značajan korak naprijed”, rekla je advokatica Annette Hayes na konferenciji za novinare objavljujući optužnicu.

Objava Ministarstva pravosuđa, zajedno s novim izvještajem sigurnosne kompanije FireEye, pruža detaljan uvid u način i nivoe djelovanja grupe Fin7.

Koristili su mnoge tehnike koje obično povezujemo s napadima na finansijska carstva pod pokroviteljstvom države. Oni primjenjuju nivo profinjenosti koju nismo navikli da vidimo kod finansijski motivisanih prevaranata”, kaže Barry Vengerik, analitičar za prijetnje u FireEye.