Novosti

Slovenci razvijaju mrežu pametnih sela uz rijeku Savu


Tri općine u Sloveniji koje se nalaze uz rijeku Savu – Krško, Sevnica i Brežice, dobile su po 68.000 eura poticaja za projekat “Pametna sela budućnosti” iz Evropskog fonda za ruralni razvoj.

Agencija za razvoj poljoprivrede i sela Slovenije saopćila je da je cilj projekta potaknuti mlade osobe da ostanu živjeti i raditi na selu, prenosi portal Tip.ba pozivajući se na Anadoliju.

Općine će ovim sredstvima finansirati projekte iz koncepta “evropskog pametnog sela”, kao što su povezivanje lokalnih proizvođača hrane s potrošačima, kursevi u oblasti digitalne tehnologije, obrazovanje i edukacija mladih kako bi ostali na selu, jačanje međugeneracijske solidarnosti kao i pružanje pomoći osobama lošijeg socijalnog stanja.

“Projekat “Pametna sela budućnosti”, u koji se uključuje sve više općina iz ruralnih pokrajina u Sloveniji, među osnovnim ciljevima ima i sprječavanje negativnog demografskog uticaja globalizacije na sela, jačanje uslužne djelatnosti za stanovnike ruralnih područja, te smanjenje sve prisutnijeg trenda iseljavanja mladih u grad ili inozemstvo”, naveli su iz slovenačke agencije za razvoj poljoprivrede i sela.