Tema u fokusu

Vijeće ministara usvojilo energetsku strategiju BiH, slijedi otvaranje IPA fondova


Vijeće ministara Bosne i Hercegovine jednoglasno je usvojilo državnu energetsku strategiju.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je prije desetak dana najavio veliku mogućnost usvajanja energetske strategije, a nakon što su sve prepreke savladane i nakon što je dostavljeno mišljenje oba bh. entiteta.

Zbog dosadašnjeg nepostojanja energetske strategije, o kojoj se dogovara još od 2008. godine, Bosna i Hercegovina je izgubila više od 200 miliona eura samo u potencijalnim investicijama, a da ne govorimo o izgubljenom novcu koji je za investicije direktno i posljedično vezan.

Podsjetimo, preporuke za reformu energetskog sektora usvojene su na nastavku 62. sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a u dokumentu se navodi da je nastavak reformi neophodan zbog usklađivanja regulative i legislative s trećim energetskim paketom, što će, naposljetku, omogućiti i deblokadu IPA fondova.

BiH je jedina zemlja u Evropi kojoj su nametnute sankcije Energetske zajednice, a sve zbog nejedinstva entiteta i nepostojanja saradnje s državnim nivoom vlasti. Razlog za to je nepostojanje državnog zakona o tržištu i transportu električne energije i gasa, koji prije svega blokira entitet Republika Srpska, koji smatra da je to prijenos nadležnosti s entiteta na državu.

Usvajanjem energetske strategije otvaraju se vrata za rješavanje ovog problema te se može očekivati aktiviranje pristupa IPA fondovima.