Novosti

Zenica planira modernizaciju gradskog prevoza


U cilju poboljšanja i modernizacije javnog gradskog prijevoza u Zenici, Gradska uprava razmatra mogućnost kupovine novih autobusa i kombi vozila.

Povodom toga u kabinetu gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića održan je sastanak sa rukovodstvom JKP Zenicatrans-Prevoz putnika, te predstavnicima turske kompanije koja se bavi proizvodnjom modernih gradskih autobusa.

Kako se navodi u saopćenju Grada Zenica, prezentovani su modeli i tehničke karakteristike vozila, a iz Uprave Zenicatransa su naveli da postoje potrebe za 47 voznih jedinica uključujući i tri rezervne jedinice, od čega 15 niskopodnih gradskih autobusa sa dvije osovine, dva niskopodna autobusa sa tri osovine, 10 prigradskih autobusa sa manuelnim mjenjačem, 15 minibuseva-kombija, te dva luksuzna autobusa za međugradski prijevoz.

Istaknuto je da su uzete u obzir ekološke karakteristike vozila, kao što je ispunjavanje Euro 6 standarda štetnih emisija.

Gradonačelnik Zenica Fuad Kasumović je podsjetio da je Zenica ušla u program Zelenih gradova i ovih dana se očekuje službeni početak projekta, koji podrazumijeva izradu Akcionog plana u okviru kojeg će biti definisani izvori zagađenja i preporučeni modeli za eliminisanje i ublažavanje izvora zagađenja.

Kasumović je naglasio da je interes Gradske uprave nabavka autobusa na plin.

“Namjera je podići kvalitet javnog gradskog prijevoza, ali isto tako Gradska uprava je opredijeljena za stvaranje pretpostavki u cilju smanjenja zagađenja okoline”, kazao je gradonačelnik Zenice.