Tema u fokusu

Formula E na ulicama Sarajeva


Priča o Formuli E (FE) u Sarajevu se nastavlja. Ideja održavanja FE utrke u Sarajevu okuplja sve više poklonika i generira ogromnu količinu pozitivne energije koja pokreće ovaj projekat.

Prema riječima Samira Cerića, inicijatora ove ideje, Formula E ne odustaje od Sarajeva niti Sarajevo odustaje od Formule E.

Nevjerovatno je koliko su pozitivne reakcije na inicijativu u vezi s utrkom FE u Sarajevu. Čelnici ove organizacije, a prije svega racing tim Techeetah, posebno njihov predsjednik Edmund Chu zaista su iskreno prepoznali ovu energiju i vrlo aktivno se uključili u podršku projektu. Moram reći da sam lično svakodnevno u kontaktu sa Edmundom i da smo već dogovorili i konkretne aktivnosti u cilju afirmacije ove ideje kao i promocije koncepta FE“, kaže Cerić, generalni direktor kompanije SSI ( Sarajevo Sport International) sa sjedištem u Londonu.

On naglašava da i dalje intenzivno razgovara sa gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom kako bi pronašli adekvatne modele realizacije ovog projekta, ali da ga posebno raduje interes i pozitivne reakcije pojedinaca, medija, kompanija i stanovnika Sarajeva koji iskreno podržavaju ideju dolaska FE u glavni grad BiH.

Gradonačelnik Skaka kaže da bi organiziranje utrke Formule E u Sarajevu bio veliki događaj koji sa sobom donosi brojne ekonomske, turističke, sportske koristi.

„Naravno da smo zainteresirani da se takav projekt realizira. Grad Sarajevo se već i formalno pozitivno izjasnio u vezi sa inicijativom, a kao gradonačelnik sam zainteresiran i angažiran posljednjih nekoliko mjeseci. Radi se o krupnom događaju, spektaklu kakvog ovaj grad niti bilo ko u regiji nije vidio. Vrlo aktivno sarađujemo i u stalnom smo kontaktu sa Cerićem. Na tragu smo jednog širog konsenzusa i modaliteta koji bi nam otvorio vrata da sa uspjehom apliciramo za organizaciju takvog događaja“, istaknuo je gradonačelnik Sarajeva.

Cerić naglašava kako već odavno nije vidio ovoliku količinu pozitivne energije i interesa za jedan projekat.

„Za vrlo kratko vrijeme FE je stekla brojne fanove u BiH i, vjerovali ili ne, već su pokrenuli i inicijativu za osnivanje Fun Cluba, a ja trenutno vodim pregovore sa predstavnicima Techeetah tima kako bismo prikupili potrebna odobrenja za brendiranje. Izuzetno sam sretan jer mogu najaviti i jedan poseban događaj koji je u pripremi gdje će svi zainteresirani iz BiH i regije imati priliku vidjeti bolid Techeetah tima. Ovom prilikom u Sarajevo će doći Edmund Chu koji će narednog mjeseca biti gost na jednoj poslovnoj konferenciji u Sarajevu“, rekao je Cerić.

Bh. Biznismen je dodao da su ovo sve vrlo jasni signali kolika je želja i interes da se električni bolidi Formule E nađu na ulicama Sarajeva.

Više detalja i informacija o ovom događaju znaće se u narednim danima, ali ono što je sigurno je da ćemo vrlo brzo u Sarajevu vidjeti Techeetah FE Team koji je u prošloj sezoni zauzeo drugo mjesto u poretku konstruktora, a njihov vozač Jean-Eric Vergne odnio pobjedu u konkurenciji vozača.