Novosti

Rambo Amadeus u Sarajevu za zaštitu rijeka na Balkanu


 

Dajući svoju svesrdnu podršku kampanji za zaštitu rijeka na Balkanu, nakon samo nekoliko mjeseci, legendarni Rambo Amadeus ponovo nastupa u Sarajevu zajedno sa Damirom Imamovićem, kraljem nove sevdalinke, Edom Zari, najpoznatijom albanskom jazz pjevačicom i Tamarom Obrovac, jedinstvenom hrvatskom etno-jazz umjetnicom.

Oni će nastupiti na „Koncertu za rijeke Balkana“, koji će se održati 29. septembra u 19.30 sati na Trgu ispred BBI Centra. Ovi vrhunski izvođači pobrinut će se za sjajnu atmosferu i muzički ugođaj, sa željom da pokažu svu važnost očuvanja plavog srca Evrope i Balkana.

Rambo Amadeus osim po muzici poznat je i po svojoj ekološkoj osviještenosti, ali i aktivnostima s ciljem zaštite prirode.

„Odazvao sam se da sviram na ovoj manifestaciji iz dva razloga. Vidio sam na nekoliko mjesta na Balkanu kako se čitav vodotok rijeke prekida i voda preusmjerava u cijevi, ostavljajući samu rijeku i okolinu bez života. Čovječanstvo u cjelini mora da razumije da moramo da ostavimo našoj djeci i unucima šansu da opstanu, a jedini način da im to omogućimo je da im ostavimo sačuvanu prirodu. Neće im pomoći ni luksuz, ni novac, ni skupa auta ni računi u banci ako ne budemo sačuvali biodiverzitet, jer čovjek bez ostalih živih bića, koje polako, ali temeljno u trci za profitom istrebljuje, nema na planeti nikakve šanse. Na kraju, planeta Zemlja će kako god okrenemo opstati, samo je pitanje da li će i Homo sapiens, ukoliko ne promijeni svoj karakter, uspjeti u tome. Drugi razlog zašto učestvujem je činjenica da živimo u društvu u kojem je uništena svaka dosadašnja ideologija i mladi ljudi traže novu ideologiju, nešto što će im dati puni smisao postojanja. Ta nova ideologija svakako je ekologija, i ona ne poznaje nikakve ni državne, ni nacionalne ni vjerske granice i razlike između ljudi. Ja dolazim da pomognem da se ta nužna, neophodna ideologija za opstanak Homo sapiensa prije svega osvijesti, ustanovi, a zatim i prihvati”, istaknuo je Rambo Amadeus.

On je i ranije podržavao ili direktno učestvovao u različitim ekološkim akcijama. U jednoj takvoj je ležeći na ulici blokirao saobraćaj u znak protesta zbog sječe platana u Beogradu.

Koncert četvoro umjetnika organizovan je kao dio kampanje ”Sačuvajmo plavo srce Evrope”, čiji je cilj zaštita najvrijednijih rijeka na Balkanu. Kampanju koordiniraju nevladine organizacije RiverWatch i EuroNatur i sprovode je zajedno sa partnerskim organizacijama u zemljama Balkana. U Bosni i Hercegovini lokalni partner je Centar za životnu sredinu.

Upravo je povod ovog koncerta garancija nadahnutog nastupa Ramba Amadeusa. Njegove koncerte osim muzike i upečatljivih tekstova čine i njegovi komentari i osvrti između pjesama što njegova publika posebno cijeni.

Ulaz na kocert je slobodan, a u slučaju kiše koncert će se održati u Domu mladih Skenderija.

Medijski pokrovitelji Koncerta za rijeke Balkana su: BHRT, TV1, Klix, Radio 8, Oslobođenje i Poslovne novine.