Novosti

Agrokor će pokušati refinansirati milijardu eura vrijedan roll-up kredit


Ove sedmice vanredna Uprava Agrokora kreće u pregovore s investicijskim bankama kako bi pronašla zajmodavce voljne da refinansiraju milijardu eura vrijedan roll-up kredit. To je poslednji veliki korak u procesu oporavka posrnulog koncerna nakon postizanja nagodbe povjerilaca u julu.

Jednogodišnji roll-up kredit, dogovoren 2017. godine, pokrio je ogromne finansijske rupe Agrokora dok je plesao na rubu stečaja. Nakon produženja kredita u junu, kamatna stopa je narasla na osam posto s tim da bi se do septembra 2019. trebala postepeno povećati na čak 14 posto.

Refinansiranje kredita je nužno kako bi se stabilizirao Agrokorov bilans, ističe Bloomberg. Navodno je nekoliko banaka iskazalo interes i do sporazuma o refinansiranju bi trebalo doći najkasnije do kraja januara iduće godine.

“Nakon što sud potvrdi nagodbu očekujemo kako ćemo sniziti kamatnu stopu na kredit i refinansirati ga s klasičnom strukturiranim bankovnim kreditom”, izjavila je Irena Weber, zamjenica povjerenika Agrokora.

Kompanija je stabilna i poslovni rezultati su iznad očekivanja što povećava atraktivnost našeg duga za buduće investitore.

Bloomberg piše kako su nakon 18 mjeseci vanredne uprave Agrokorovi kreditori odobrili nagodbu kojom će se dug zamijeniti za dionice što ruskim bankama Sberbank i VTB-u daje najveću udio u vlasništvu koncerna.

Sporazum je potvrdio Trgovački sud u Zagrebu, a sad se očekuje konačna potvrda Visokog trgovačkog suda što bi se trebalo dogoditi do kraja novembra.

“Naši budući vlasnici su finansijske institucije koje imaju širok doseg na europskom i ruskom tržištu i radimo na tome kako bi to u potpunosti iskoristili”, izjavila je Weber.

Provedba plana nagodbe mogla bi započeti prije kraja godine. Novi vlasnici, među kojima su i američki fond Knighthead Capital i Zagrebačka banka, pod svoje bi uzeli Agrokor u prvom tromjesečju 2019. godine.