Žene u biznisu

Karin Volo – od zatvorenice do biznis liderice


Deveta po redu Drive konferencija, koja je ugostila najeminentnije poslovne lidere iz naše zemlje i regiona, održana je jučer u hotelu Terme na Ilidži. Među njima je Karin Volo, biznis liderica čija je životna priča o zatvoreništvu inspirisala mnoge.

Iako je u program jučerašnje konferencije bilo uvršteno gostovanje poznate svjetske biznismenke i biznis liderice Karin Volo, njen govor bio je upitan zbog toga što je uhapšena neposredno nakon slijetanja u Sarajevo, jer se nalazi na crvenoj Interpolovoj listi.

“Bila sam u braku sa čovjekom o kojem zapravo nisam znala ništa. Iako smiješno zvuči, to je surova istina koja me je mnogo koštala. Moj bivši muž, s kojim čak imam i djecu, osuđen je za teški privredni kriminal, a zloupotrebljavao je moje lične podatke kako bi prikrio vlastita krivična djela. Spletom okolnosti, do mojih podataka došla je policija, tako da sam i ja postala dio privrednog kriminalnog miljea. Veliki je broj onih ljudi koji se svake godine susreću s optužbama za zlodjela koja nisu učinili, a i mene je sudbina uvrstila u krug tih ljudi. Iako sam dokazala svoju nevinost u toj kompletnoj pravnoj zavrzlami, moje ime još nije izbrisano iz Interpolove baze podataka, a to znači da pri svakoj promjeni mjesta boravka moram lokalnim organima gonjenja dokazivati da sam nevina. Srećom, to mi je danas u Sarajevu pošlo za rukom i sretna sam što sam s vama”, kroz smijeh je ispričala svoju životnu dramu Volo.

Ova uspješna žena, koja je ujedno i osnivačica internacionalne korporacije za leadership “Evoloshen”, u zatvoru je provela tačno 1.352 dana. Svoje zatvorske dane provodila je u pisanju autobiografske knjige izvornog naziva “1.352 Days: An Inspirational Journey from Jail to Joy”.

Danas je Karin Volo uspješna biznis liderica koja na konferencijama širom svijeta daje savjete poslovnim ljudima.

“Angažman je ključni termin kada govorimo o poslovnom uspjehu. Radnici, kao i poslodavci, moraju se maksimalno angažirati kako bi svoje poslovne aktivnosti učinili što ugodnijim. Saradnja, kreativnost, povezanost i bliskost s radnim kolegama, sreća zbog zajedničkih uspjeha i doprinos radnom kolektivu ključni su faktori koji će poboljšati vaše radne sposobnosti“, ističe Volo i nastavlja:

“Osim angažmana, povjerenje je izuzetno važno kako biste se što bolje osjećali tokom rada. Osjećaj straha, inferiornost, nesigurnost, utapanje u masu samo su neki od razloga zašto gubite povjerenje u svoje poslodavce, a transparentnost, dobre profesionalne konekcije, razumijevanje, iskrenost i radovanje zajedničkim postignućima su samo neki od mnogobrojnih razloga za stvaranje povjerenja na relaciji poslodavac – radnik.

Na kraju govora Volo je poručila da motivacija za obavljanje radnih zadataka uvijek treba biti ispred profita i smatra da ovu paradigmu trebamo svi slijediti ako želimo biti sretni i uspješni u poslu.

Na održanoj “Drive” konferenciji u takmičarskom dijelu pet kompanija je predstavilo svoje projekte koji su obilježili njihovo poslovanje kada je riječ o upravljanju ljudskim potencijalima. “Najbolje HR prakse” priznanje je predanom i planskom radu kompanija i organizacija, timovima i pojedincima koji su izvrsni u upravljanju ljudskim potencijalima. Riječ je o projektima koje su kompanije implementirale u svom poslovanju te na taj način povećale kvalitet rada svojih radnika i poslovne rezultate kompanije.

Kao što je prethodno navedeno, na današnjoj konferenciji u takmičarskom dijelu učestvovalo je pet kompanija: AS Holding, Infobip, Argeta, BD – Advertising the world of health i ASA Osiguranje. Za kompaniju koja je u skorijem periodu razvila najbolji program za upravljanje ljudskim resursima proglašeno je ASA Osiguranje, drugo mjesto je zauzela firma BD – Advertising the world of health, dok je treće mjesto pripalo Argeti. Četvrto mjesto pripada Infobipu, dok se na petom mjestu našao AS Holding.

Alma Hadžić, Suzana Tihi i Enisa Selmanović činile su stručni žiri koji je radio na ocjenjivaju projekata, a osim njih publika prisutna na konferenciji imala je deset minuta da pomoću svojih mobilnih telefona ocijeni najbolje firme kada je riječ o upravljanju ljudskim resursima na osnovu ponuđenih projekata. Kriteriji koji su bili presudni za vrednovanje projekata su kontekst razvoja projekta, proces razvoja projekta, konkretni učinak projekta i njegov utjecaj na organizaciju rada.

Kako stoji na zvaničnoj stranici, “Drive 2018” je najveća leadership i talent konferencija u regiji namijenjena svima čiji posao uključuje vođenje i razvoj zaposlenika, stručnjacima svih nivoa znanja i iskustva. U proteklih osam godina organizatori su uspjeli na jednom mjestu okupiti više od 2.000 lokalnih i regionalnih stručnjaka te više od 80 vodećih svjetskih govornika.