Novosti

U Beču preko 850 punioca za električne automobile


Broj stanovnika u Beču je u proteklih 10 godina porastao za 200.000, a time se povećalo i prometno opterećenje. Rast glavnog grada Austrije za sobom povlači i potrebu za pronalaženjem ekološki prihvatljivih načina prevoza te se stoga proširuje i javna mreža postaja za punjenje električnih automobila.

Izgradnju javne mreže za punjenje provodi bečko preduzeće “Wien Energie”. Od aprila ove godine su stavili ukupno 230 javnih punionica u pogon i to po 10 u svakom okrugu.

Od ovog mjeseca vlasnici električnih automobila imaju mogućnost putem mobilne aplikacije pokrenuti punjenje te dobiti i obavijest porukom kada isti bude napunjen. Također, putem aplikacije mogu provjeriti koja punionica je na kojoj lokaciji slobodna.

U Beču i okolici ima trenutno ima preko 850 punionica na javnim mjestima, garažama, parkovima, u blizini supermarketa, preduzeća i aerodroma, a širom Autrije postoji 2.800 javnih punionica. U julu ove godine otvorena je i prva ultra-brza punionica u bečkom okrugu Favoriten sa čak 350kW.