Trgovina

Zaključena procedura za olakšanje trgovine sa Srbijom


Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potpisao je jučer, prilikom sastanka sa ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasimom Ljajićem, memorandum kojim su zaključene procedure za značajno unapređenje ekonomskog razvoja i saradnje između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

Riječ je o Memorandumu o međusobnoj saradnji i prihvatanju dokumenata izdatih od akreditovanih laboratorija za industrijske neprehrambene proizvode kojim će se dodatno ukloniti barijere, olakšati i intenzivirati međusobna trgovina dvije zemlje, a koja bi uskoro mogla dostići i dvije milijarde eura godišnje.

”To u suštini znači da jedan industrijski proizvod ukoliko ima certifikat, dokument akreditovane labaratorije iz BiH, taj proizvod može slobodno da ide na tržište Srbije bez potrebe da ga ispituje akreditovana laboratorija iz Srbije i obrnuto”, rekao je ministar Šarovic.

Ministar Ljajić istakao je da je to još jedan korak u cilju olakšavanja trgovinske razmjene između dvije zemlje, koja raste iz godine u godinu.

”Mislim da Srbija i BiH mogu da budu odličan model za sve druge zemlje. Mi smo od 13 barijera za nepunih šest mjeseci otklonili devet barijera. Ove četiri rješavamo, ali za to su potrebna i dodatna sredstva, kao sto je slučaj sa proširivanjem i osavremenjavanjem graničnih prelaza”, rekao je ministar Ljajić.

Ministri Šarović i Ljajić također su dogovorili i skoro održavanje mješovitog komiteta za ekonomsku saradnju naše zemlje i Republike Srbije, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.