Tema u fokusu

DDC MLS postavlja standarde na bh. tržištu kada je u pitanju radni kadar


Raspon usluga koje većina stranih kompanija povjeri nekom drugom kako bi realizirali uštede veoma je širok – radi se o outsourcanju faktički svih administrativnih poslova. To nisu poslovi razvoja softvera, već uglavnom repetativni poslovi unosa podataka i kao takvi zahtijevaju multijezičnost radne snage.

DDC MLS sa sjedištem u Sarajevu dobar je primjer jedne od rijetkih Business process outsourcing (BPO) kompanija, odnosno jedine BPO firme te veličine koja radi ovaj tip posla. Konkretno, kompanija unosi podatke za FMCG industriju (industriju distribucije robe široke potrošnje), radi se o manuelnom procesu, prekucavanju i unosu u sistem sadržaja koji je označen na proizvodima, a koji se kroz baze podataka pušta na web kako bi na kraju firme imale sve podatke o proizvodima.

”Mi smo međunarodna kompanija koja posluje u Bosni i Hercegovini, a koja se bavi unosom i obradom podataka različitih struktura. Jedan od interesantnih podataka je taj da smo prošle godine bili među top 20 najbrže rastućih kompanija po broju uposlenika, a uglavnom upošljavamo mladi, visokoobrazovani kadar. Izvozimo usluge za tržišta Zapadne Evrope i Sjeverne Amerike, a planovi za budućnost su još veći. Trenutno je u Sarajevu uposleno 320 ljudi, a u naredne tri godine planiramo utrostručiti taj broj, dok je u planu u otvaranje sjedišta u Banjoj Luci”, rekao nam je direktor kompanije Kemal Babić.

Sarajevska kompanija ove godine svrstala se na 54. poziciju najvećih izvoznika iz BiH kada su u pitanju srednja preduzeća, a nagradu je primila na gala svečanosti ”100 najvećih”.

”Povećanjem usluga i broja uposlenika, povećati ćemo i dobit i izvoz, a to su planovi kojima težimo i koje imamo u cilju. Ovo je za nas svojevrsno priznanje kao nagrada za trug i ulaganje, davanje maksimalnih napora kako bismo ostvarili dobre rezultate za kompaniju i za bh. privredu. Najviše smo ponosni na naše ljude, a njihov prosjek godina je 27, dok 80 posto naših radnika posjeduje univerzitetsku diplomu”, istaknuo je Babić i dodao:

”Ono što nas izdvaja u odnosu na ostale upravo je naš mladi kadar koji je multijezičan i koji je spreman da odgovori na sve upite i zahtjeve koji dolaze iz Evrope, što nam omogućava da budemo ravnopravni sa svim inostranim kompanijama koje učestvuju na tenderima”.

Mladi, ali uspješni poduzetnik složio se sa većinom onih koji djeluju i rade na bh. tržištu. Najveći problem za poslovanje predstavljaju velike administrativne procedure, a Babić smatra kako i doprinosi koji idu u državnu kasnu nisu adekvatno i primjereno raspodijeljeni.

”To sve nije u skladu sa evropskim standardima, a kojima teži BiH. Također, ovdje se svašta naziva inovacijom i progresom, a ništa se u stvari konkretno ne dešava”, govori direktor DDC MLS-a, kompanije koja je veoma društveno odgovorna. Naime, sarajevski ogranak Grupacije učestvuje u brojnim aktivnosti, ima osnovan humanitarni fond, pomaže socijalno ugrožene slučajeve, djecu iz područnih škola, a u planu je i saradnja sa Njemačkom razvojnom agencijom kako bi se podržala djeca koja izlaze iz domova.

Razgovarao: Alen MEHANOVIĆ