Tema u fokusu

Kroz Forum TIS do uređenijeg i konkurentnijeg regionalnog tržišta


U Sarajevu je danas u organizaciji Regionalnog foruma za tržište, investicije i statistiku – TIS svečano otvorena Međunarodna konferencija “Konkurentnost regionalnog tržišta, značaj statistike i inovacija” koja podržava i afirmiše saradnju vladinih institucija, nevladinih organizacija i poslovnog sektora u cilju planiranja, saradnje i realizacije projekata u oblastima razvoja tržišta kapitala, rada, roba i usluga, razvoja zvanične statistike, investicija, informacionih tehnologija, te efikasnog upravljanja i korištenja ekonomsko-socijalnih potencijala.

Forum TIS kao neformalna regionalna mreža promovisan je u aprilu 2017., a ova konferencija predstavlja nastavak uspješne saradnje partnera koji su u novembru prošle godine organizovali Međunarodnu konferenciju o regionalnom tržištu, razvoju statistike i mogućnostima investiranja.

”Raduje nas činjenica što ste prepoznali značaj Regionalnog foruma za tržište, investicije i statistiku kao platforme za nastavak razvoja regionalne saradnje, razmjene ideja, analiza, podataka i promocije zajedničkih aktivnosti iz oblasti biznisa, statistike, investicija, istraživanja i razvoja. Zadovoljstvo nam je što na ovaj način imamo priliku predstaviti, ali i još jednom naglasiti značaj regionalne saradnje kako bismo zajedničkim snagama unaprijedili mogućnosti planiranja i realizacije regionalnih projekata. Iskreno se nadamo da ćemo se nastaviti sastajati najmanje jednom godišnje i na taj način okupljati predstavnike vladinog, poslovnog i nevladinog sektora kao i predstavnike akademske zajednice i međunarodnih organizacija, sa namjerom stvaranja boljeg poslovnog okruženja i povezivanja regionalnog tržišta. Samo zajedno možemo napraviti značajan korak naprijed u razvoju našeg regiona”, istaknuli su organizatori.

Na Međunarodnoj konferenciji “Konkurentnost regionalnog tržišta, značaj statistike i inovacija”  prisustvuju ambasadori i predstavnici ambasada u Bosni i Hercegovini, načelnici općina, predstavnici privrednih i vanjskotrgovinskih komora, berzi, institucija za investicije, unverziteta, međunarodnih organizacija, kompanija, kao i drugih vladinih i nevladinih organizacija.

Jedan od ciljeva konferencije je i promocija ideje o osnivanju neformalnog regionalnog centra za istraživanje, razvoj i projekte koji bi okupljao partnere iz regije i šire, a sve za razvoj i unapređenje tržišta, te implementacije razvojnih projekata finansiranih sredstvima EU i drugih međunarodnih i nacionalnih izvora sa željom ostvarivanja održivih razvojnih učinaka u regiji.

Nakon svečanog dijela konferencija će imati dva panela: panel statistika/istraživanje i razvoj i panel tržište/investicije, a gostima će se obratiti više od 20 govornika.

”Učesnici imaju priliku da kroz panele dobiju kvalitetne podatke i analize o investicijama,  industrijskom razvoju, regionalnoj trgovinskoj razmjeni roba i usluga, prometu kapitala, tržištu rada i drugim ekonomsko-socijalnim pokazateljima i na taj način se upoznaju sa najnovijim poslovnim trendovima u regiji, efikasnim načinima poslovanja, modernim alatima za planiranje, statističkim podacima, kao i ekonomsko-socijalnim analizama. Naš zajednički interes i cilj je uređeno i konkurentno regionalno tržište koje kao integrisano ekonomsko područje ima veliki potencijal. Neke od tema o kojima će se govoriti na ovoj konferenciji jesu uloga i značaj strukturnih poslovnih indikatora u proizvodnji zvanične statistike u BiH, migracijske statistike, statistika robne razmjene BiH sa inostranstvom, uloga istraživačkih centara u promicanju istraživanja, bankarski sektor u BiH, investicioni potencijal BiH, mogućnost prekograničnih projekata za obuku i razmjenu radnika, prednosti i mane ulaganja u BiH, regionalna platforma za podršku razvoju projekata, privredna kretanja BiH 2016 – 2018, vizualizacija statističkih podataka, te uloga i značaj kapitala u održivom razvoju privrede”, dodali su organizatori.

Za sutra je planirana “Edukacija o uslovima poslovanja i investiranja u BiH i regionu” koja će biti po pozivu i to zatvorenog tipa, a koja će sadržavati predstavljanje metoda za uspješan razvoj poslovanja i interesovanja u BiH i regionu, savjete za povećanje efikasnosti poslovanja i jedinstvenu priliku učesnicima da ostvare kontakte sa profesionalcima iz različitih oblasti.

Medijski partner događaja su Poslovne novine d.o.o. Sarajevo, dok je jedan od analitičkih partnera LRC BIS. Na panelu pod nazivom ”Tržište i investicije”, a uime LRC-a govorit će direktor kompanije Emil Kučković, koji će napraviti osvrt na teme – Privredna kretanja u BiH 2016-2018., Izazov izvoza, Važnost poslovnih informacija i transparentnosti tržišta – Poslovna analitika.