Novosti

Tesla prvi put nadmašila Mercedes po prodaji u SAD-u


Kompanija Tesla prvi put je nadmašila Mercedes-Benz po prodaji u SAD-u. U trećem kvartalu ove godine kompanija Tesla prodala je 69.925 automobila, dok je Mercedes-Benz prodao 66. 542 automobila.

Bilo je potrebno osam godina da startup Elona Muska pretekne kompaniju koja je izmislila automobil prije 132 godine, piše Business Insider.

Prema nekim istraživanjima Tesla prijeti da pretekne i drugog njemačkog giganta. Naime, kompanija BMW prodala je 1.754 automobila više za ovo tržište što i nije neka cifra te se očekuje da u posljednjem kvartalu ove godine Tesla pretekne BMW.

Ranije ovog mjeseca iz kompanije Tesla je saopćeno da su isporučili 83.500 vozila širom svijeta što je 80 posto više u odnosu na cijelu proteklu godinu. Teslin Model 3 prednjači sa 55.840 primjeraka što je najveći broj jednog tipa koji je ova kompanija proizvela.

Ovakav uspjeh Tesle vjerovatno najviše odgovara Musku, jer se bliži rasprava u vezi s njegovom ostavkom na mjesto predsjednika UO Tesle.

Musk je početkom maja najavio najbolji kvartal u historiji ove kompanije. Prethodno je obećao da će kompanija postati profitabilna do kraja 2019. godine, a ako je suditi prema berzama, šanse su velike.