Tema u fokusu

World Vision BiH: Djeca trebaju biti prioritet


World Vision je međunarodna kršćanska organizacija za pomoć, razvoj i javno zagovaranje, posvećena radu s djecom, porodicama i zajednicama kako bi prevazišli siromaštvo i nepravdu, a u Bosni i Hercegovini djeluje od 1994. godine.

U ovom periodu, organizacija je prešla dug put djelovanja, od pružanja humanitarne pomoći ratom zahvaćenim zajednicama, izgradnje porušenih domova, škola, vrtića, do osnaživanja zajednica kako bi se zajedničkim snagama poboljšao kvalitet života djece i njihovih porodica, posebno onih najranjivijih, a za Poslovne novine govorila je direktorica Larisa Klepac.

Koliko ste projekata do sada realizirali?

”World Vision je posvećen dugoročnom radu sa zajednicama i djecom i teško je pretvoriti dvadestpetogodišnje djelovanje u broj projekata. Međutim, mogu reći da su rezultati naših projekata bili dostupni čak trećini stanovništva u BiH, kroz aktivnosti podrške koje su im mijenjale život nabolje. Najponosnija sam na činjenicu da smo kroz naše intervencije pružili priliku za preko 70.000 djece u BiH, u njihovim nastojanjima da ostvare svoj puni potencijal. Ponosna sam na svako dijete kojem smo osigurali bolje uvjete života, koje se osjeća sigurno, zaštićeno i podržano u svojoj obitelji i zajednici i koje je uz našu podršku razvilo vještine i znanja potrebna za život.”

Koji su ciljevi u skorijoj budućnosti?

”Fokus WVBiH u narednim godinama bit će zaštita i podrška razvoju najranjivije djece. Primjer je naša nova kampanja ‘Daruj i slavi’, koja svakom pojedincu u BiH daje priliku da najranjivijoj djeci pruži podršku i zaštitu. Zahvaljujući uplatama građana, u proteklom periodu već smo obradovali mnoge mališane i počeli ostvarivanje svog cilja – izmamiti što više osmjeha na dječijim licima širom BiH. Pozivamo sve građane da posjete stranicu www.darujislavi.ba i da se uključe u ovu društveno odgovornu akciju. Također, WVBiH poziva sve društveno odgovorne kompanije da, u skladu sa njihovim aspiracijama i mogućnostima, zajednički kreiramo projekte, koji imaju potencijal da poboljšaju položaj i život najranjivije djece u BiH. Uvjereni smo da možemo biti pravi partner svim zainteresiranim kompanijama koje žele djelovati u ovom zajedničkom cilju. Radeći zajedno i timski možemo stvoriti nemjerljivu sinergiju i biti pokretačka snaga koja će ranjivoj djeci u BiH dati jednake šanse kao i njihovim vršnjacima ka ostvarenju punog potencijala.”

Koje su vam najveće prepreke u BiH?

”World Vision je u protekloj godini uradio mapiranje najranjivije djece u BiH koje je pokazalo da je između 30-50 posto djece u BiH izloženo barem jednom faktoru ranjivosti. Da bi se pomoglo svoj toj djeci potreban je angažman svih nas, lokalnih zajednica, institucija na svim nivoima. Imajući u vidu brojne poteškoće sa kojima se naše društvo susreće, djeca su najčešće na marginama i nisko na listi prioriteta odgovornih za raspodjelu sredstava, što je svakako dugoročan i sistemski problem na kojem trebamo raditi.”

Kako je biti žena na čelu velike organizacije?

”Ispunjavajuće i izazovno, ali u pozitivnom smislu. World Vision je organizacija koja promovira i podržava žene na liderskim pozicijama. Međutim, moram reći da prije svega sebe vidim kao osobu koja posjeduje potrebna znanja i vještine za obavljanje ovog posla, a tek onda kao ženu. Ja svoj posao volim i trudim se obavljati ga profesionalno i odgovorno i vjerujem da je to ono što je najbitnije”.

Razgovarao: Alen MEHANOVIĆ