Novosti

Treći samit ministara saobraćaja u Beogradu


U Beogradu je otvoren Treći samit ministara saobraćaja Kine i 16 zemalja srednje i istočne Evrope i Treći forum gradonačelnika koji će trajati do 17. oktobra.

Govorit će se o infrastrukturnom povezivanju 16 zemalja te proširenju saradnje tih zemalja i Kine.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je kako Bosna i Hercegovina i Srbija uprkos tome što su jedni drugima glavni trgovinski partneri, nemaju autoput niti prugu koja spaja ove dvije zemlje. Slično je rekao i za povezanost Srbije s Crnom Gorom, ali je istaknuo dobru povezanost s Bugarskom i Makedonijom.

“Suština je u povezivanju, da mijenjamo robe, usluge, na najbolji način smanjimo operativne troškove. Zato ulažemo mnogo novca u razvoj infrastrukture, riječnih luka, cesta. Spremni smo saslušati u tome savjete naših kineskih prijatelja i dati puni doprinos projektu Jedan pojas, jedan put”, rekao je Vučić.

Također, istaknuo je veliku ulogu Kine pri realizaciji infrastrukturnih projekata u Srbiji.

“Zahvalan sam premijeru Liu Kequiangu i posebno predsjedniku Xiu Jinpingu s kojim sam imao pet razgovora do sada i kojem sam zahvalan na osobnom odnosu koji ima prema Srbiji i našoj regiji. Zahvalan sam na infrastrukturnim projektima koje gradimo od Koridora 10, Koridora 11, kako željezničkog, tako i cestovnog, te i izgradnje nove pruge Beograd – Budimpešta koja će postati čvorište razvoja željezničkog prometa u srednjoistočnoj Evropi”, kazao je Vučić.

Kinesko tržište ogromna je prilika za turizam Srbije i susjednih zemalja. Vučić je istaknuo kako žele privući veći broj kineskih turista.

“Želimo da njihov broj utrostručimo, da upoznaju našu zemlju, ali neće samo našu. Oni hoće da dođu u Beograd, da mogu obići Budvu i Podgoricu, Sarajevo i Banja Luku, Skoplje i Ohrid, Rumuniju, Zagreb i Dubrovnik. Važno je da budemo što bliži jedni drugima“, istaknuo je predsjednik Srbije.