Novosti

Mogući novi stečajevi aviokompanija u Evropi


Povećanje konkurentskih pritisaka u Evropi i izvan nje moglo bi dovesti do novih slučajeva restrukturiranja aviokompanija i njihovih stečajeva, stoji u odgovoru njemačke vlade na parlamentarni upit koji je u četvrtak objavljen u listu Handelsblatt.

Vlada nije komentarisala hoće li ponuditi pomoć i drugim aviokompanijama, poput odobravanja kratkoročnog zajma od 150 miliona eura posrnulom prijevozniku Air Berlinu, koji je krajem oktobra prošle godine prestao s radom.

Povećan konkurentski pritisak mogao bi rezultirati daljim restrukturiranjima poslovanja, kao što su stečajevi”, odgovorila je vlada na upit Slobodne demokratske stranke (FDP), inače naklonjene poslovnom sektoru.

Nordijski avioprevoznik Primera Air, osnovan 2003. godine, ovog mjeseca postao je najnoviji evropski prevoznik koji je doživio krah, obavijestivši osoblje da su svi letovi otkazani, čime su hiljade putnika ostale uskraćene za njihove usluge.

Kolaps je došao tačno godinu nakon što je s radom prekinuo britanski Monarch Airlines, koji je pao kao žrtva zaoštrene konkurencije za letovima i slabije funte.

Portparol FDP-a Reinhard Houben izjavio je da je potrebno rješenje kako bi se osiguralo da putnici ne ostanu uskraćeni za uslugu, a s druge strane da se račun ne ispostavi poreskim obveznicima.

Houben je kazao da njegova stranka podržava zahtjeve prema kompanijama za kupovinu osiguranja koje će pokriti troškove vraćanja putnika, pri čemu bi troškovi bili pokriveni cijenama ulaznica.

Insolventnost aviokompanije ne smije postati još jedan rizik za njemački proračun”, zaključio je.