Industrija

Koje su najpouzdanije i najnepouzdanije marke i modeli automobila?


Američka neprofitna organizacija Consumer Reports analizirala je na uzorku od 500.000 vozača koji su to najpouzdaniji automobili u SAD.

Analizu je činilo 17 parametara, od “bagova” u multimediji i audio sistemu do “teškog” mjenjača i grešaka u motoru.

Nakon procesuiranja nekoliko stotina hiljada izvještaja, kao apsolutni pobjednici istaknuli su se japanski brendovi.

Prva dva mjesta sa svega dva poena razlike dijele Lexus i njegov “krovni” brend Toyota, dok je treću poziciju na podijumu zauzela Mazda, koja je napredovala čak šest pozicija u odnosu na prošlu godinu.

Dominaciju Orijenta dopunili su Subaru, KIA i Infiniti, dok je tek na sedmom mjestu jedan “zapadni” proizvođač – Audi, tri mjesta niže u odnosu na prošlu godinu.

Slijede BMW i MINI, koji je u vlasništvu Bavaraca, dok Top 10 kompletira južnokorejski Hyundai.

Što se tiče drugih popularnih brendova, Honda je 15, Volkswagen 16, Mercedes 17, dok su na začelju Tesla, Cadillac i kao najnepouzdaniji na ovoj listi Volvo.

U donjoj polovini liste su Jeep i Chrysler iz FCA grupacije, ali zbog manjka podataka nisu rangirani FIAT i Alfa Romeo, kao ni Jaguar, Land Rover, Mitsubishi.

Što se tiče liste pouzdanih i nepouzdanih pojedinačnih modela, u prvoj grupi su se istaknuli Mazda MX-5, MINI Countriman, Volkswagen Golf i Tiguan, dok su “ozloglašeni” BMW X1 i X3, Tesla Model S i Mercedes E-klase.