Novosti

Sa Balkana ipak ne možemo u Njemačku bez radnih viza


U Privrednoj komori Republike Srpske ističu da nisu tačne informacije da će svi radnici od 1. januara moći bez radne vize naći posao u Njemačkoj, što je izazvalo zabrinutost domaćih privrednika.

Prema informacijama koje su dostupne na zvaničnoj internet stranici Ministarstva rada Njemačke, zapošljavanje radnika iz BiH ili drugih zemalja bivše Jugoslavije, ali i svih drugih država van EU, neće biti moguće bez radnih viza. Posao će, prema zvaničnim informacijama, moći dobiti samo oni radnici koji imaju kvalifikacije i kompetencije na nivou njemačkih radnika, uz obavezno posedovanje radne vize”, rekao je portparol Privredne komore RS-a Vladimir Blagojević.

Prema njegovim riječima, ako radnici imaju znanja i vještine za obavljanje određenog posla kod nas, to istovremeno ne znači da bi mogli isti taj posao obavljati i u Njemačkoj.

On je dodao da je aktuelnim zakonom koji je na snazi u Njemačkoj bilo definisano privlačenje radnika deficitarnih zanimanja, a izmjenama zakona otvaranje njemačkog tržišta rada biće okrenuto ka svim profilima, ali uz poštivanje jasnih normi.

Izmjena njemačkog zakonodavstva izazvala je strah među domaćim privrednicima da će podstaći već izražen odliv radne snage sa domaćeg tržišta rada, ali su detaljna tumačenja Ministarstva rada Njemačke pokazala da je taj strah uglavnom bio predimenzioniran.

Njemačka je zbog potreba svoje privrede posegla za izmjenama zakona koji se odnosi na useljenike, a stupiće na snagu 1. januara.

Najveća evropska ekonomija tim zakonom pokušava dovesti što više radne snage iz takozvanih trećih zemalja zbog nedostatka kvalifikovanih radnika uz pojednostavljene procedure, ne samo za visokoobrazovani kadar, već i za one koji imaju završenu srednju školu.