Novosti

Privatizacija uspjela: Prodato 59 posto dionica NLB-a za 609 miliona eura


Slovenija je u postupku inicijalne prodaje dionica (IPO) prodala 59 posto dionica Nove Ljubljanske banke (NLB) po cijeni 51,50 eura za dionicu, čime će država dobiti oko 609 miliona eura, objavili su najveća slovenska banka i Slovenski državni holding (SDH) koji upravlja portfeljom državne imovine.

Slovenija je 26. oktobra započela postupak kojim do kraja ove godine treba da proda najmanje 50 posto NLB-a i tada je objavljen raspon cijene od 51,5 do 66 eura za dionicu. Knjiga narudžbi bila je otvorena do 8. novembra.
Kako je objavljeno, prodajom 59 posto dionica NLB-a u državni budžet će nakon sprovedenih transakcija priteći nešto manje od 609 miliona eura.

Cijela transakcija prodaje biće završena iduće sedmice, kada kupci uplate novac nakon izvršene alokacije dionica, a predviđeno je da se od 14. novembra počne trgovati dionicama NLB-a na Ljubljanskoj i Londonskoj berzi.
Većinu dionica u postupku IPO-u su upisali institucionalni ulagači, a mali dioničari su, prema neslužbenim podacima, kupili dionica u vrijednosti između 30 i 40 miliona eura.

Najveći pojedinačni vlasnik NLB-a i nakon prodaje ostaje država sa 40,9 posto dionica, a slijede fond Brandes Investment Partners (7,6 posto) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) sa 6,3 postotnim udjelom. Slovenija se nakon dokapitalizacije državne banke u jeku bankarske krize u toj zemlji obavezala Evropskoj komisiji da će privatizirati tri četvrtine banke, a zadržati 25 posto plus “zlatnu dionicu”, kako i da se pomoć banci ne bi sankcionirala kao nedopuštena subvencija.

Dogovorom prijašnje vlade Mire Cerara i Evropske komisije iz ove godine Slovenija se obvezala da će do kraja godine prodati najmanje polovinu udjela u najjačoj slovenskoj banci, a sljedeće godine i dodatne dionice kako bi državi u konačnom ostalo 25 posto plus jedna dionica, čime bi i dalje imala utjecaj i strateški važan udio.

Kako se procjenjuje, preostale raspoložive dionice NLB-a, osim 25-postotnog udjela koji bi ostao u državnom vlasništvu, biće prodate nakon šestomjesečnog moratorijuma, a očekuje se da će biti prodate u paketu putem berze, vjerovatno već unaprijed poznatim kupcima.

Privatizacija NLB-a, koja je bila suočena s velikim lobističkim i političkim otporima, predstavljala je velik problem prethodnoj vladi pa je tadašnji premijer odgađao početak privatizacije sve do kraja svog mandata.

Da privatizacija najmanje 50 posto dionica do kraja ove godine nije uspjela, NLB bi bio suočen s mogućnošću strožih sankcija u poslovanju, možda i prodajom poslovnica i banaka-kćeri u drugim zemljama, te ograničenja u leasing poslovima i poslovima faktoringa.