Tema u fokusu

J.P. Komunalno d.o.o. Mostar – Javno preduzeće koje krasi pouzdanost


J.P. Komunalno d.o.o. Mostar je javno preduzeće osnovano sa ciljem obavljanja poslova komunalne djelatnosti od javnog interesa za Grad Mostar.

Preduzeće je osnovano 2007. godine sa sjedištem u Mostaru i obavlja poslove održavanja lokalnih cesta, javne rasvjete, kafilerijske poslove i inspekcijska rješenja. Osnivač i vlasnik preduzeća je Grad Mostar. Društvo ima 30 uposlenika, a na čelu preduzeća nalazi se Esad Pobrić.

Koliko ste zadovoljni poslovanjem u 2018. godini?

”Poslovanje u tekućoj godini odvija se u skladu sa postavljenim ciljevima i zadovoljni smo ostvarenim rezultatima poslovanja. Bez obzira na činjenicu da prihodovna strana zavisi uglavnom od proračuna Grada Mostara i da je varijabilna optimizacija ukupnog poslovanja uspijevamo uspješno poslovati i osigurati rast u odnosu na prethodnu godinu.”

Kakva je struktura vašeg radnog kadra?

”Jedan od ključnih faktora u poslovanju su kadrovi i uspješna komunikacija te saradnja i povjerenje među uposlenim. Struktura uposlenih je 20 posto visokog stručnog kadra , 70 posto sa srednjim obrazovanjem i 10 posto sa osnovnim obrazovanjem.”

Šta vas izdvaja u odnosu na druge?

”Ono što nas čini uspješnim i različitim od drugih je fleksibilnost u poslovanju, sveobuhvatan pristup poslovanju i pronalaženje zarade.”

Koji su najčešći problemi s kojima se susrećete u poslovanju?

”Najčešći problemi sa kojima se susrećemo su poteškoće u planiranju poslovanja s obzirom na to da ulazni inputi zavise od gradske administracije koja je u pravilu spora. Kod izvršavanja određenih poslova sve više se pojavljuje problem stručne radne snage.”

Možete li izdvojiti projekt na koji ste posebno ponosni?

”S obzirom na političke prilike u Gradu Mostaru, a koje odlučujući utječu na poslovanje javnih preduzeća izuzetno je značajno da J.P.Komunalno d.o.o. Mostar djeluje na području Grada, a projekt koji treba istaknuti je Plan upravljanja otpadom za Grad Mostar realizovan sa Švedskom agencijom  za međunarodni razvoj – SIDA.”

Kakvi su vam planovi u skorijoj budućnosti?

”U narednom periodu namjeravamo nabaviti određenu opremu i vozila (modernizacija voznog parka) kako bismo kvalitet naših usluga digli na jedan veći nivo i približili se kvalitetu radova u skladu sa standardima EU”.

(Razgovarao: Alen MEHANOVIĆ)