Tema u fokusu

Tacta nudi softverska rješenja na brz, pouzdan i pristupačan način


Kompanija Tacta je internacionalna kompanija sa sjedištem u Zagrebu, Sarajevu i Briselu. Kompanija je osnovana 2007. godine od strane iskusnih softverskih arhitekata i programera sa bogatim iskustvom u oblasti razvoja softvera.

Osnovna djelatnost kompanije je pomaganje klijentima u optimizaciji njihovih internih procesa pružajući im elegantna softverska rješenja na brz, pouzdan i pristupačan način.

Koliko ste zadovoljni trenutnim poslovanjem?

”Jako smo zadovoljni sa poslovanjem u tekućoj godini, i to ne samo u finansijskom aspektu, već i sa uspostavljenim odnosima sa klijetima i poslovnim partnerima.”

Kakva je struktura vašeg radnog kadra?

”Naš kadar se sastoji većinski od softverskih inženjera s obzirom na to da smo kompanija koja se bavi razvojem softvera, ali svakako tu su i osobe koje doprinose kroz rad na administraciji, marketingu, internim procesima i slično.”

Šta je to što vas izdvaja u odnosu na konkurenciju?

”U odnosu na konkurenciju najviše nas izdvaja metod rada (Test-driven development, Domein-driven design, Pair programming). Ovaj metod rada zahtijeva posvećenost inženjera, ali isto tako osigurava izvrsne rezultate.”

Koji su najčešći problemi s kojima se susrećete u poslovanju?

”Najčešći problem sa kojima se susrećemo je nedostatak kadra. IT industrija brzo raste, što obrazovne institucije teško prate.”

Možete li izdvojiti projekt na koji ste posebno ponosni?

”Teško je izdvojiti jedan projekat na koji smo ponosni, jer ih ima više. U svakom slučaju ponosni smo da kažemo da je naš najveći klijent Vlada Belgije.”

Kakvi su vam planovi u skorijoj budućnosti?

”Planovi za budućnost su planovi za napredovanje u svakom smislu. Želimo da rastemo kao firma, ali ne samo u smislu broja ljudi. Želimo da imamo još više znanja i da radimo još kvalitetnije projekte”.

(Razgovarao: Alen MEHANOVIĆ)