Novosti

Guess kažnjen s 40 miliona eura zbog zadržavanja umjetno viših cijena


Evropska komisija odlučila je kazniti kompaniju Guess, poznati modni brend, sa skoro 40 milona eura zbog blokiranja internetske prekogranične prodaje i zadržavanja umjetno viših cijena u zemljama srednje i istočne Evrope u odnosu na zapadne članice EU-a.

Evropska unija je zabranila stavljanje barijera u internetskoj trgovini, geoblokiranja. Pojedine internetske trgovine nisu dopuštale prodaju u nekim zemljama članicama, što predstavlja diskriminaciju potrošača. Nova pravila o zabrani geoblokiranja na snazi su od 3. decembra.

“Kroz ugovore o redistribuciji, Guess je pokušao spriječiti potrošače u EU-u da kupuju u drugim članicama EU-a, sprječavajući trgovce da reklamiraju i prodaju u inostranstvu. Kompanija je na taj način uspijevala održavati cijene umjetno visokim, posebice u zemljama srednje i istočne Evrope. Zbog takvog ponašanja smo sankcionirali Guess”, rekla je povjerenica za tržišno takmičenje Margrethe Vestager.

Komisija je smanjila kaznu za 50 posto, na 39.821.000 eura, jer je Guess, kompanija sa sjedištem u Sjedinjenim Državama sarađivala u istrazi.

Komisija je utvrdila da su Guessovi proizvod u prosjeku za pet do deset posto skuplji u Bugarskoj, Hrvatskoj, Estoniji, Latviji, Litvaniji, Poljskoj, Češkoj, Rumuniji, Slovačkoj i Sloveniji nego u zemljama zapadne Evrope.