Industrija

Komisija Predstavničkog doma PSBiH usvojila Godišnji izvještaj o poljoprivredi


Komisija za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas (4. septembra) u Sarajevu usvojila je Godišnji izvještaj iz oblasti poljoprivrede, ishrane i ruralnog razvoja za Bosnu i Hercegovinu za 2016. 

Predsjedavajući Komisije Šemsudin Mehmedović izjavio je da su trendovi u bh. poljoprivredi vrlo pozitivni te da u zemlji vlada prilična stabilnost kad je poljoprivreda u pitanju.

Dodao je da su drugi članovi ove komisije imali značajne primjedbe na kvalitet hrane koja je proizvedena u BiH, kao i uvozne, te da smatraju da su nam susjedne zemlje nelojalna konkurencija u poljoprivredi.

„Mjere koje poduzima Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa idu u prilog bh. poljoprivrednicima, što su članovi Komisije pozdravili“, rekao je Mehmedović.

U izvještaju je navedeno da, u cjelini gledano, sektorski pokazatelji poljoprivrede tokom 2016. ne bilježe značajne promjene u odnosu na prethodne godine. Učešće zaposlenih u poljoprivredi u ukupnom broju zaposlenih smanjeno je za oko dva posto, dok je učešće BDV, ostvarene u sektoru poljoprivrede, u ukupnom BDP na nešto nižem nivou u odnosu na 2014. s obzirom na to da je iznosio 7,6 posto.

Vanjskotrgovinska razmjena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u 2016. zabilježila je rast izvoza (14,3), rast uvoza (2,04 ) i pad vanjskotrgovinskog deficita (1,79 posto).

Izvještaj će biti razmatran na naredednoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH.

Sjednica Komisije je održana iako, kako su najavili, nisu prisustvovali predstavnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji je donio odluku da svi članovi te stranke u komisijama i odborima oba doma Parlamentarne skupštine BiH podnesu ostavke. SNSD je tu odluku donio nakon što su poslanici u Predstavničkom domu PSBiH izglasali smjenu Nikole Špirića s mjesta predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) s 24 glasa za i 14 protiv.