Industrija

Najveći broj putnika u jednom mjesecu u historiji Međunarodnog aerodroma sarajevo


Kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo tokom mjeseca augusta prošlo je 144.330 putnika, što predstavlja najveći broj opsluženih putnika u jednom mjesecu u historiji ovog aerodroma. Štaviše, ova brojka predstavlja povećanje od čak 22 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

U prošlom mjesecu obavljeno je ukupno 1.508 aviooperacija, što je za 20 posto više u odnosu na isti mjesec prethodne godine, piše business-magazine.

Također, u prošlom mjesecu obavljeno je ukupno 1.508 aviooperacija, što je za 20 posto više u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Kada je riječ o kargu, u prošlom mjesecu je otpremljeno 217.745 kg komercijalnog karga, odnosno 15 posto više u odnosu na isti mjesec 2016. godine.

Konačno, Međunarodni aerodrom Sarajevo opslužio je u prvih osam mjeseci ove godine ukupno 668.338 putnika, što predstavlja povećanje od preko 14 posto u odnosu na isti period prošle godine, te što je već više od ukupnog broja opsluženih putnika u cijeloj 2013. godini.

U prvih osam mjeseci ove godine obavljeno je ukupno 8.776 aviooperacija što je povećanje od 14 posto u odnosu na isti period prošle godine. Fizički obim karga za prvih osam mjeseci je 2. 084 227 kg, što je povećanje od čak 55 posto, u odnosu na isti period prošle godine. Uporedni podaci ukazuju da je rast koji Međunarodni aerodrom Sarajevo bilježi u ovoj godini među najvećim u regiji.

Rukovodstvo Međunarodnog aerodroma Sarajevo planira ambiciozne infrastrukturne projekte i druga ulaganja, sve s ciljem daljih širenja kapaciteta Međunarodnog aerodroma „Sarajevo“ i jačanja liderske uloge ovog poduzeća na bh. tržištu.