Tržišta i finansije

STANDARD&POOR’S potvrdio kreditni rejting BiH


Međunarodna agencija Standard&Poor’s potvrdila je kreditni rejting Bosne i Hercegovine i definirala izglede kao stabilne, uklonivši time-rejting sa pozicije posmatranja, na koju je stavljen zbog mogućih negativnih implikacija.

U obrazloženju, analitičari ove agencije navode da je rejting BiH ograničen slabim institucijama, čije se nadležnosti preklapaju, slabim okvirom fiskalnog upravljanja, te osjetljivom vanjskom pozicijom koja proizlazi iz stalnog deficita tekućeg računa.

Rejting se bazira na činjenici da je fiskalni deficit održiv, uprkos kašnjenju nastavka Proširenog programa (Extended Fund Facility – EFF) koji je odobren prošle godine od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i da ekonomija zemlje ima umjeren rast, a koji pozitivno utiču na fiskalne prihode, navode analitičari agencije Standard and Poor’s u obrazloženju.

Stabilni izgledi odražavaju mišljenje analitičara ove agencije da će vlada biti u mogućnosti pokriti finansiranje budžetskih potreba na domaćem tržištu kapitala i da će se u narednih 12 mjeseci usmjeriti na ispunjavanje uslova iz Proširenog programa (EFF aranžmana) s MMF-om. Vanjski dug je ocijenjen kao relativno nizak i pod povoljnim uslovima kreditiranja.

Kreditni rejting BiH mogao bi biti smanjen ukoliko u narednom periodu ne bi bilo predviđene tranše MMF-a, pa bi došlo do potrebe za finansiranjem izvana i do pritiska nelikvidnosti na nivou oba entiteta u narednih 12 mjeseci.