Investicije

Kako Beč rješava problem nezaposlenosti mladih


Septembar označava početak nove školske godine, a u Beču se svake godine 5.000 mladih odluči za stručno obrazovanje. Oni čine 30% svih učenika koji su završili obavezno osnovno obrazovanje.

„Važno je da sve mlade Bečlije imaju istu šansu za ostvarivanje zaposlenja. Sa tzv. Bečkom garancijom obuke osigurali smo mjesto obuke za svakog učenika koji se odluči na stručno obrazovanje“, izjavila je Renate Brauner, članica vlade grada Beča.

U septembru će prvih 1.000 učenika početi obuku u okviru programa koji podrazumijeva sticanje znanja u različitim industrijskim preduzećima.

Brauner je istakla da je činjenica da postoji raskol između mladih zanatlija koje treba obučiti i preduzeća koja nude takve obuke. Grad Beč i Austrija izdvojili su 70 miliona eura za obuku 4.000 učenika godišnje kojima u suprotnom obuka ne bi bila zagarantovana.

„Zahvaljujući Bečkoj garanciji obuke i ponudi podrške, koju stalno proširujemo, uspjeli smo da spriječimo porast nezaposlenosti među mladima“, naglasila je Brauner.

Procenat nezaposlenosti među mladima starosti od 15 do 19 godina snižen je za 5,5% u 2016. godini u odnosu na prethodnu, a među mladima starosti od 15 do 24 godine za 2,2%.