Novosti

Centralna banka BiH : 20 godina stabilnosti u zemlji punoj izazova


“Kako bi napredovala na reformskom putu, Bosna i Hercegovina mora strogo provoditi vladavinu prava, čuvati i jačati nezavisnost svog pravosudnog sistema“, rekao je Valentin Inzko na međunarodnoj konferenciji pod nazivom „20 godina stabilnosti“.

Konferencija se održala povodom obilježavanja 20 godina rada Centralne banke BiH koja postoji od 11. augusta 1997. godine, te je od samog početka imala podršku MMF-a.

„Dopustite da skrenem pažnju na naziv ove konferencije – 20 godina stabilnosti.  Upravo je u ovako složenom političkom ambijentu, Centralna banka sve ove godine uspjela da sačuva i održi stabilnost“, rekao je u svom obraćanju predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Zvizdić je dodao da su mir i stabilnost najvažnije riječi za BiH i za zapadni Balkan i to je preduvjet za ukupan ekonomski, društveni i politički razvoj.

„BiH je zemlja puna izazova koji se neće tako lako riješiti. Ključni problem je međusobno nepovjerenje, a Centralna banka nam je dala povjerenje u domaću valutu. Bankarski sektor predstavlja stub ekonomije, a on ne može biti stabilan ako stanje u zemlji nije dobro. CBBH je pozitivan primjer državne institucije koja dobro radi“, kazao je član Predsjedništva BiH Mladen ivanić.

Član Izvršnog odbora Evropske centralne banke Benoit Coeuré izjavio da je Centralna banka BiH u protekle dvije decenije efikasno stvorila povjerenje u valutu i uspjela da ga sačuva.

 

Tokom 1996. godine, bilo je neophodno , kao garanciju za provođenje Općeg okvirnog sporazuma za mir, uspostaviti jednu od institucija predviđenih Dejtonskim sporazumom. Tako je nastao temelj stabilnosti monetarnog i finansijskog sektora Bosne i Hercegovine – Centralna banka BiH.

„Danas Centralna banka nastavlja biti garant stabilnosti i razvoja u BiH i primjer profesionalne, nezavisne institucije koja ulijeva povjerenje. Ponosan sam na činjenicu da je OHR sudjelovao u ovoj istinski uspješnoj priči”, rekao je visoki predstavnik Inzko.

Konferenciji su prisustvovali najviši domaći i međunarodni zvaničnici, guverneri i drugi predstavnici centralnih banaka iz Evrope i regiona, te kreatori politika i eksperti iz EU i međunarodnih finansijskih institucija.