Industrija

MADI d.o.o. Tešanj čeka zeleno svjetlo za izvoz


Kvalitet domaćeg pilećeg mesa je na nivou Europske unije jer se u Bosni i Hercegovini ne koriste genetski modifikovani proizvodi u proizvodnji stočne hrane, izjavio je izvršni direktor u firmi “Madi” Tešanj Edin Jabandžić.

Kako je i dodao “Madi” i ostali proizvođači, spremni su za posjetu FVO inspekcije iz Dablina i nadaju se da će konačno dobiti zeleno svjetlo za izvoz svojih proizvoda na tržište EU. Prilikom ranije posjete inspektora problem je bio u tome što sistem kontrole “od polja do stola” na nivou države nije dobio prolaznu ocjenu.

“Što se tiče samih klaonica, koliko je meni poznato, za izvoz su se kandidovale tri. Iz Dablina su najavili pretposjetu i u ‘Madiju’ su 7. oktobra, dakle, već za nekih 15-ak dana. Nakon toga bi trebao uslijediti konačan izvještaj na kojem nivou je BiH, odnosno šta je uradila država, a šta mesna industrija i hoćemo li konačno dobiti dozvolu za izvoz u EU”, naglasio je.

Jabandžić je naveo da BiH ima ozbiljan potencijal za proizvodnju pilećeg mesa i da je peradarstvo branša koja realno ima prostora za širenje. Što se tiče kapaciteta u BiH, radi se o nešto više od 30 miliona tova brojlera na godišnjem nivou.

“‘Madi’ je u ovom momentu lider u proizvodnji pilećeg mesa u BiH i svakako da se nadamo i radujemo tom izvozu da bismo u potpunosti uposlili sve naše kapacitete”, dodao je.

Prema podacima LRC-a, kompanija „Madi“ je u protekloj godini ostvarila prihode u iznosu od 109.813.686,00 KM, što je za 24,54 % više u odnosu na 2015. godinu.

Osim kapaciteta, kako je dodao, radi se i o najmodernijoj opremi tog tipa gdje su sterilni procesi proizvodnje dovedeni do savršenstva i kao takva nudi mnogo bolji kvalitet i napredniju završnu obradu.