Investicije

BiH i zvanično članica Transportne zajednice, odblokirano 250 mil. eura


Zvizdić je zahvalio svima koji su s bh. institucijama radili na projektu potpisivanja ovog ugovora i naglasio da je ovim realiziran bazni preduvjet koji će BiH pomoći da krene sa implementacijom četiri projekata koja su joj odobrena na posljednjem samitu u Trstu.

„BiH je, bez obzira na naše unutrašnje složene procedure, još jednom pokazala da se može postići unutrašnji konsenzus i da možemo kredibilno i uspješno realizirati naše obaveze“, zaključio je Zvizdić.

BiH je odobren projekt izgradnje dionice autoputa 5-C, na potezu Ponirak – Vraca, odnosno Zenica -Tunel, čija je vrijednost 83,9 miliona eura, od čega je BiH dobila grant od 15,9 miliona eura.

Druga dionica je Zenica – Gračanica s ukupnom investicionom vrijednošću od 66,9 miliona eura, a grant za BiH je 11,8 miliona eura. Treća dionica je Johovac – Rudanka, čija je vrijednost 80 miliona eura, a grant za BiH je odobren u iznosu 15,3 miliona eura.  Luka Brčko je četvrti projekt vrijednosti 10,1 milion eura, za koji su BiH odobrena grant sredstva u iznosu 3,1 miliona eura.

Dobijena sredstva predstavljaju veliku investicionu vrijednost koja iznosi oko 250 miliona eura, od čega je BiH dobila oko 46 miliona eura grant sredstava koja će omogućiti da se pokrene realizacija ova četiri izuzetno važna projekta za infrastrukturno unapređenje ambijenta u BiH.

To će biti podloga za jačanje ekonomije i privlačenje stranih investicija, potvrđeno je iz Vijeća ministara BiH.