IT i Tehnologija

Beč: Osmišljen display sa Brajevom azbukom za slijepe i slabovidne


Novi display, koji je tehnički jednostavan i tako mali da može da stane u džep, trebalo bi da bude dosta povoljniji od proizvoda koji su do sada bili dostupni na tržištu. Kompaktni display je u obliku pokretnog prstena koji se dodiruje sa unutrašnje strane kažiprstom i povlači se preko papira kao kompjuterski miš, a pri svakom pokretanju prstena stvaraju se nova slova.

Penzionisani profesor sa Tehničkog univerziteta u Beču Wolfgang Zagler razvio je sasvim novu ideju zajedno sa dvojicom nekadašnjih studenata, Michaelom Tremlom i Dominikom Busseom.

Brajevo pismo već decenijama predstavlja najbolje rješenje za slijepe i slabovidne, ali još uvijek nije prilagođeno današnjem vremenu modernih tehnologija. Brajevi displeji su skupi, komplikovani i glomazni. Institut Tehničkog univerziteta u Beču „Tetragon“ nedavno je predstavio sasvim novi Brajev displej.

Svi dosadašnji koncepti Brajevog displeja nisu bili održivi. Neki displeji su imali visoku potrošnju struje, drugi su bili neprenosivi i ograničeni na upotrebu u kancelariji ili tehnički komplikovani, pa samim tim i jako skupi, saopšteno je iz Ureda Grada Beča.

„Koncept je već patentiran, a u narednom periodu ćemo se baviti materijalom za izradu displeja, pokretačima koji imaju malu potrošnju struje i optimalnim ergonomskim i taktilnim rješenjem. Uvjereni smo da ćemo proizvod moći da ponudimo po cijeni pametnog telefona“, izjavio je profesor Zagler.