Tržišta i finansije

Šest startup firmi izborio učešće u programu ubrzanje razvoja finansijskih tehnologija


Nakon veoma uspješne faze prijavljivanja, u kojoj je primljeno 336 zahtjeva iz 56 država, Raiffeisen Bank International (RBI) danas je odabrala šest startup firmi koje će učestvovati u programu za ubrzanje razvoja finansijskih tehnologija “Elevator Lab”, koji se provodi na nivou grupacije.

“Prva smo bankarska grupacija u Srednjoj i Istočnoj Evropi (SIE), koja pokreće finansijsko-tehnološki akcelerator program ovih razmjera i više smo nego zadovoljni zanimanjem za isti. Inovacije kreiraju poslove, a kroz Elevator Lab želimo omogućiti inovativnim finansijsko-tehnološkim firmama da ponude stvarne dodatne vrijednosti za naših 16,5 miliona klijenata na 14 tržišta SIE-a”, izjavio je Johann Strobl, generalni direktor RBI-a.

Šest odabranih startup firmi posluju u oblastima: platni promet i transakcije (MishiPay iz Ujedinjenog kraljevstva), bankarstvo za mala i srednja preduzeća (Asteria iz Švedske), regulacijske tehnologije (kompany iz Austrije), filijala budućnosti (Moxtra iz SAD-a i SONECT iz Švicarske) i analiza velikih podataka (Gauss Algorithmics iz Češke Republike).

„Nije bilo lako odabrati šest učesnika, jer smo primili mnogo izuzetnih i zanimljivih prijava između kojih smo morali donijeti odluku. U naredna četiri mjeseca će RBI investirati svoju stručnost, mreže i infrastrukturu u rad startup firmi na pilot projektima. Cilj je istražiti stvarne prednosti u poslovanju za RBI Grupaciju”, pojašnjava Michael Hoellerer, opunomoćenik RBI, koji je između ostalog zadužen i za strategiju digitalizacije RBI grupacije.