Tržišta i finansije

Bevanda-Wigemark: Zastoj u provedbi ekonomskih reformi u BiH


Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas šefa Delegacije Europske unije u BiH i specijalnog predstavnika EU za BiH Lars-Gunnar Wigemarka s kojim je razgovarao o nastavku provedbi ekonomskih reformi u Bosni i Hercegovini.

Tokom sastanka naglašeno je da je došlo do zastoja u provedbi reformi, posebice onih koje se tiču investicijskih projekata te je ponovno istaknuta nužnost usvjanja izmjena i dopuna Zakona o trošarinama u BiH, kao i ostalih zakonskih rješenja koja su predviđena Reformskom agendom.

Ministar Bevanda informirao je veleposlanika Wigemarka o trenutnom statusu aranžmana između Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i BiH što je, također, uvjetovano provedbom reformi i usvajanjem zakonskih rješenja prihvaćenih u Pismu namjere.

Na sastanku je istaknuto i da se u Ministarstvu finansija i trezora BiH okončavaju procedure izrade proračuna za iduću godinu, te kako se nastoji postići dogovor za skoro usvajanje Globalnog fiskalnog okvira da bi se ispoštovali zakonski rokovi za usvajanje proračuna na razini BiH, ali i oba entiteta.