Novosti

Svjetski kongres Perinatalne medicine: Prilika za osnivanje udruženja perinatologije u BiH


Svjetski kongres Perinatalne medicine (WCPM) održat će se od 26. do 29. oktobra u Beogradu, a okupit će oko 2.000 stručnjaka iz ginekologije, neonatologije, pedijatrije, anestezije, dječije hirurgije, kardiologije, patologije i genetike iz cijelog svijeta.
Eminentni stručnjaci iz 40 zemalja svijeta govorit će o brojnim temama u vezi zdravlja žena, majki i djece, najvećim košmarima ginekologa, sterilitetu i reprodukciji, carskom rezu i njegovom utjecaju na novorođenče. Stručnjaci će pokušati dati odgovore na pitanja o tome da li je trodimenzionalni ultrazvuk najbolji način za detekciju i procjenu fetalnih anomalija, te kako se razvijaju novorođene beba u rizičnim trudnoćama.
Kongres je od izuzetnog značaja i za budućnost perinatalne medicine u Bosni i Hercegovini koja nema tačne podatke o perinatalnim parametrima, a brojevi s pojedinih klinika ne daju pravu sliku.
„Kongres će biti odlična prilika da razmijenimo mišljenja o trenutnoj situaciji u BiH i započnemo aktivnosti usmjerene na prevazilaženju problema u skladu sa savremenim svjetskim trendovima, a sve s ciljem unaprjeđenja perinatologije u BiH. Smatram da bi stručnjaci iz regiona, poput akademika Asima Kurjaka, prof. dr. Aleksandra Ljubića i prof. dr. Milana Stanojevića, koji su vodeća imena svjetske perinatologije, mogli biti velika podrška i pomoć oko osnivanja udruženja perinatologije u BiH, kao i u provođenju aktivnosti  Svjetske Asocijacije Perinatalne Medicine“, istakao je član Upravnog odbora Svjetske asocijacije perinatalne medicine dr. Taib Delić, te pozvao sve ljekare da se registruju.
Dio kongresa bit će posvećen i savremenim izazovima u ovoj oblasti, kao što su tumori u trudnoći, planiranje porođaja u kući, dobna granica za trudnoću i brojnim temama specifičnim za druge regione.