IT i Tehnologija

Od Emerika Bluma do upravljanja dronom: Energoinvest uvodi inovativne tehnološke radionice


Energoinvest d.d. Sarajevo je, uz podršku prijatelja i partnera, zaposlenicima upriličio niz novih obuka kroz radionice koje uključuju upravljanje dronom (drone flying school), konstruisanje i programiranje IoT elektronskih uređaja (build an IoT device) kao i edukaciju iz oblasti 3D dizajna i printanja (3D design and 3D printing).

Do sada su obučili preko 20.000 mladih i za svih 67 godina postojanja i inovacije, od vremena Emerika Bluma do danas, fokusirani su na sticanje najkvalitetnijih znanja i razvijanje partnerstva sa najboljima.

**Upravljanje dronom** (drone flying school) je radionica na kojoj su polaznici upoznati sa najvažnijim karakteristikama dronova, načinom na koji dronovi rade kao i rizicima. Sve naučeno će se koristi prilikom snimanja terena za dalekovode i trafostanice, koji se realizuju na zahtjevnim terenima.

**Izrada i programiranje IoT (Internet of Things) uređaja za praćenje kvaliteta zraka, vode i zemljišta** je polaznike osposobilo da naprave uređaje za praćenje kvaliteta okruženja.

**3D desing i 3D printanje**, se koristi za ubrzani proces izrade prototipa uređaja, u kojem se 3D printerima štampaju trodimenzionalni dijelovi za prototip uređaje prije same proizvodnje. Mladi inženjeri su ovom prilikom naučili modelirati i programirati, a potom praktično printati modele.

“Cilj ovih edukcionih modula je ulaganje u mlade inženjere, nove nade Energoinvesta”, poručili su iz ove kompanije.