Novosti

Samit 100 sinergijom znanja okuplja kompanije regiona


„Sinergija kompanija počiva na sinergiji znanja i zato smatram da su ovakve inicijative od ključnog značaja za naš kolektivni razvoj“, ističe član Upravnog odbora Samita 100 Eldin Hadžiselimović.

Samit 100, koji će se održati u Skoplju, 16. i 17. oktobra, je idealna prilika za uspješne kompanije da se predstave, međusobno povežu i promovišu svoje proizvodne ili izvozne potencijale istovremeno promovišući i svoju zemlju u društvu vodećih političkih i privrednih predstavnika.

“S obzirom na veliki potencijal koji naš region ima kada je u pitanju obučena radna snaga i uspješni privrednici, drago nam je što smo dio odbora Samita 100 i da sudjelujemo u promociji regiona kao mjesta gdje treba ulagati“, rekao je Hadžiselimović.

Samit će okupiti vodeće predstavnike biznisa i politike iz čitavog regiona jer čvršće povezivanje zemalja zapadnog Balkana, kako međusobno tako i sa zemljama Evropske unije, jedno je od ključnih inicijativa i tema diplomatskih susreta vezanim za ovaj region, a svoj formalni početak i rad vezuje za Berlinski proces kao međuvladinu inicijativu sa ciljem da revitalizuje multilateralne veze i da poboljša regionalnu saradnju u oblasti infrastrukturnog i ekonomskog razvoja zemalja zapadnog Balkana.

Naslonjena tematski upravo na ovaj proces, u regionu se već šestu godinu zaredom razvija poslovna inicijativa pod nazivom Samit 100 lidera Jugoistočnog regiona.

Prošle godine, domaćin regionalnim liderima bilo je Sarajevo, koje je tada pod istim krovom okupilo vodeće privrednike i političare. Neki od tadašnjih zaključaka sa Samita odnosili su se na konkretne prijedloge za razvoj digitalne ekonomije, brendiranje regionalnih prehrambenih proizvoda, usklađivanje regionalnih carinskih postupaka, povezivanje regiona kroz model ekološkog transporta i standardizacije u okviru energetske agende.