Novosti

Bečki aerodrom spremno dočekuje zimu


Bečki aerodrom Schwechat nalazi se pored istoimenog sela, 18 km jugoistočno od centra Beča. Bečki aerodrom se ubraja u 30 najvećih aerodroma na svijetu, a teren Bečkog aerodroma  iznosi 2,5 miliona kvadratnih metara i odgovara površini od 350 fudbalskih terena.

Zimska služba aerodroma spremna je za prve pahulje snijega, a obzirom na površinu aerodroma, samo 5 cm padavina znači preko 700 utovara snijega na kamione.

U takvom slučaju standardno čišćenje piste uključuje 15 vozila i traje 25 minuta. Zimska služba Bečkog aerodroma obuhvata 360 članova, koji su dostupni 24 sata dnevno kao i 70 specijalnih vozila.

 

Čim se zimska sezona okonča, već počinju pripreme za iduću. U ljetnim mjesecima se radi na poboljšanju procedura, sprovode se obuke zaposlenih i radi na održavanju i obnovi voznog parka i tehnike.

Poseban izazov predstavlja i odmrzavanje aviona u toku hladnih mjeseci. Stvaranje leda na krilima i trupu može da dovede do ozbiljnih problema pri upravljanju avionima. Bečki aerodrom za odmrzavanje aviona koristi sredstvo koje je u potpunosti biološki razgradivo i provodi se pomoću podzemnih postrojenja do kolektora i dalje na odlaganje. Za odmrzavanje aviona je zaduženo 70 zaposlenih.