Novosti

Obilježen Međunarodni dan volontera i Svjetski dan tla


Centar za okolišno održivi razvoj – COOR Sarajevo uz finansijsku podršku Općine Novo Sarajevo obilježio je danas u Sarajevu prigodnim programom 5. decembar, Međunarodni dan volontera i Svjetski dan tla/zemljišta, u okviru projekta “Naviku usvojimo – EE otpad odvojimo”.

Cilj manifestacije bio je ukazati građanima općine Novo Sarajevo, kao i Kantona Sarajevo, na značaj pravilnog postupanja sa otpadom u kontekstu brige o tlu i okolišu uopće, ali i pozvati građane da se kroz volonterski angažman uključe u implementaciju aktivnosti za čisto i lijepo Novo Sarajevo.

Učesnici su predstavili svoje aktivnosti i projekte koje su realizirali iz oblasti zaštite okoliša s ciljem da uče jedni od drugih, da se povežu sa organizacijama civilnog društva (OCD) i drugim organizacijama koje realiziraju projekte u oblasti zaštite okoliša, radi buduće suradnje na novim projektima i aktivnostima.

U okviru panel diskusije imali su priliku da razmijene iskustva i ideje o temi “Vizija, aktivnosti i održivost eko-mreža obrazovnih institucija i OCD-a u Općini Novo Sarajevo”.

– Projekat “Naviku usvojimo – EE otpad odvojimo” traje tri mjeseca, od kraja septembra do kraja decembra ove godine. Finansira ga Općina Novo Sarajevo u iznosu od 20.000 KM i provodi se na području te općine – kazala je Feni voditeljica projekta u Centru za okolišno održivi razvoj Sarajevo Semra Fejzibegović.

Naglasila je da se projekat sastoji iz nekoliko aktivnosti, kao što je anketiranje stanovništva vezano za postavljanje infrastrukture, odnosno specijalnih kontejnera za odovojeno odlaganje elektroničkog i električnog otpada.

– U okviru projekta bit će postavljena tri specijalna kontejnera za odlaganje elektroničnog i električnog otpada, koji su domaća proizvodnja, jer se rade u Tešnju. Organizirana je i edukacija u šest osnovnih škola vezana za temu prikupljanja te vrste otpada. U toku je i aktivnost izgradnje predmeta od elektroničkog i električnog otpada u tim školama, a kroz projekat će biti i nagrađene škole koje će izraditi novi predmet – kazala je Fejzibegović.

Kako javlja Fena, u okviru projekta organizirana je i kampanja prikupljanja otpada u školama, te su podijeljene metalne palete u školama za prikupljanje te vrste otpada.