Investicije

Velika prilika za investitore


Razvoj lokalnih zajednica osnova je za bolju perspektivu Bosne i Hercegovine i unaprjeđenje životnog standarda naših građana.  Većina općina u BiH ima veoma složenu ekonomsku situaciju, sa velikom stopom nezaposlenosti, ogromnim unutrašnjim dugom i ugroženim životnim standardom svojih građana.

Na sadašnjem nivou razvoja lokalnih zajednica, industrija predstavlja ključno područje za ubrzavanje procesa razvoja, zapošljavanja i izvoza, jer stvara oko 22% radnih mjesta. Zato daljnji razvoj industrije mora biti podržavan mjerama industrijskih politika, razvoja malih i srednjih poduzeća i promocije investicija i izvoza, a posebno je značajno da se razvoj industrije nađe u fokusu lokalnog razvoja.

Projekt Poslovnih novina „Gradovi, općine/opštine, biznis“ – Lokalna poslovna inicijativa, izvrsna je osnova za inventuru postojećeg stanja u bh. privredi i izradu strateških razvojnih dokumenata. Projekat je, između ostalog, zasnovan na pozitivnim praksama i inicijativama u lokalnim zajednicama te daje rješenja i uspješne primjere.

Specijalna publikacija koja će biti publikovana krajem decembra, kao i portal www.poslovnenovine.ba, predstavit će biznis karte 141 grada/općine/opštine u Bosni i Hercegovini, a tu je i nezaobilazan analitički i činjenični aspekt ovog projekta,koji će biti važan alat za rukovodstva i administraciju u lokalnim zajednicama.

Projekat „Gradovi, općine/opštine i biznis” vrlo je važan za širu društvenu zajednicu u Bosni i Hercegovini, posebno sa aspekta unapređenja poslovanja i podizanja konkuretnosti poduzeća, te boljeg pozicioniranja domaćih proizvoda na tržištu. Ovaj projekat biće pokretač novih poslovnih inicijativa koje će rezultirati novim investicijskim projektima, otvaranju novih radnih mjesta i povećanju izvoza proizvoda i usluga iz Bosne i Hercegovine

Zato lokalne zajednice moraju što prije preuzeti glavnu ulogu u upravljanju lokalnim razvojem, čime će se poboljšati njihova konkurentnost ali i održivi razvoj Bosne i Hercegovine. Projekt „Gradovi, općine/opštine, biznis“ upravo će im pomoći u određivanju smjernica kako da to najbolje urade i svakako je izvanredna prilika da uključi sve investitore i privrednike da se svojim projektima, idejama, znanjem i iskustvom uključe u razvoj lokalnih zajednica.

Stoga, ovim putem pozivamo sve investitore i privrednike da se uključe u kreiranju specijalne publikacije i prezentiraju primjere dobre prakse. Informacije o projektu i učešću u publikaciji možete dobiti na email info@poslovne novine.ba