Tržišta i finansije

Centralna banka upozorava privredne subjekte


Centralna banka Bosne i Hercegovine obavještava javnost da je tokom posljednjih nekoliko dana zabilježeno kruženje maliciozne e-mail poruke koja najčešće dolazi na adrese privrednih subjekata, a u kojoj je zloupotrijebljeno ime Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Riječ je o e-mailu, navodno, privatnog izvršitelja Ivana Azeljkovića iz Banjaluke, kojim se naime provođenja sudskog izvršenja, zahtijeva prenos novčanih sredstava sa „svih računa dužnika na namjenski račun izvršitelja“. U prilogu e-mail poruke nalazi se dio koji se odnosi na Centralnu banku Bosne i Hercegovine, a kojim se nalaže Centralnoj banci da izvrši prenos novčanih sredstava navedenih u dopisu.

Centralna banka Bosne i Hercegovine obavještava javnost da sadržaj teksta nema nikakve veze s Centralnom bankom niti njenim aktivnostim a i upozorava da je riječ o poruci koja sadrži visokorizičan maliciozni kod, a trenutno se širi preko adrese [email protected]. Nije isključena mogućnost da e-mail istog ili sličnog sadržaja, u vidu priloga ili linka, u budućnosti bude distribuiran s drugih adresa.