Investicije

Potpisan protokol o uklanjanju necarinskih barijera između Srbije i BiH


Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić i potpisali su danas protokol o uklanjanju necarinskih barijera u trgovini između Srbije i BiH.

Sporazum je rezultat zajedničkog rada institucija Bosne i Hercegovine i Republike Srbije na iznalaženju rješenja za otklanjanje barijera u međusobnoj trgovini, gdje je kroz ekspertski rad, u proteklom periodu, postignut ogroman napredak.

“Ovog puta smo otklonili barijere koje su, možda, najviše smetale ekonomijama dvije zemlje, a to je pitanje izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda, pilećeg mesa, voća, povrća, te proizvoda od čelika i prerađevina od čelika, trgovina vodom i sokovima”, istakao je ministar Šarović, ocijenivši današnje potpisivanje kao značajan iskorak za unapređenje odnosa i trgovinskih veza Srbije i BiH. “Srbija je drugi najvažniji spoljnotrgovinski partner BiH. Ove mjere imaju za cilj da našu saradnju dodatno poboljšaju i pojačaju. Imamo potencijala za takvo nešto. Vjerujem da ćemo u 2017. godini dostići obim razmjene od oko 1 milijardu i 700 miliona eura”, rekao je Šarović.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić pojasnio je da su radne grupe  identifikovale 13 barijera koje se uglavnom tiču neusklađenosti propisa, različitom tumačenju i neprimjenjivanja već postojećih protokola i da je poslije dva sastanka radnih grupa od 13 barijera već otklonjeno 7.

“Dvije će biti otklonjene do kraja januara naredne godine i ostaju četiri barijere s kojima ćemo se baviti. Napravili smo ogroman posao”, istakao je ministar je Ljajić, naglašavajući da je robna razmjena sa BiH za 10 mjeseci ove godine za 200 miliona evra veća nego prošle godine u istom periodu, te da se očekuje da ona naredne godine dostigne rekordnih dva miliona evra.
Potpisivanjem protokola, ozvaničena je realizacija dogovora postignutog tokom zvanične posjete predsjednika Republike Srbije Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, te dogovora postignutog između ministara Šarovića i Ljajića, da dvije strane hitno preduzmu aktivnosti na otklanjanju svih trgovinskih, kao i ostalih barijera koje utiču na nesmetano odvijanje međusobne trgovine.