Novosti

Blockchain tehnologije u gradskoj upravi Beča


Grad Beč je započeo pilot projekat upotrebe trenutno vrlo aktuelne blockchain tehnologije u gradskoj upravi, izvještava agencija Eurocomm-PR Sarajevo. Radi se o digitalnom projektu za automatsku notarizaciju zvaničnih dokumenata.

„Kada je digitalizacija grada u pitanju,naši lajt motivi su transparentnost, otvorenost i učešće građana, a upotrebom blockchain tehnologije možemo da unaprijedimo našu digitalnu strategiju“, izjavio je Andreas Mailath-Pokorny, član gradske vlade.

Cilj projekta je da se osigura pouzdanost javno dostupnih podataka. Podaci dostupni preko blockchain tehnologije su decentralizovani i nezavisni od bilo koje gradske institucije. Svi zainteresovani korisnici imaju direktan i nezavisan pristup podacima i na taj način samostalno mogu provjeriti njihovu autentičnost. Grad se odlučio za ovaj pilot projekat kako bi sakupio iskustva i ispitao dalje upotrebne mogućnosti i uticaj blockchain tehnologije na javni sektor.

„Upotreba blockchain rješenja u gradskoj upravi može zvučati kao paradoks, jer dovodi u pitanje institucije kao posrednika između države i građana, ali mi vidimo veliki potencijal u pojednostavljenju upravno-tehničkih procesa i očuvanju demokratske interakcije“, izjavila je Ulrike Huemer, rukovodilac IT sektora grada Beča.