Investicije

USAID pokrenuo program “Razvoj radne snage i veći pristup tržistima”


Povećanje izvoza i stvaranje novih radnih mjesta, osnovni su ciljevi projketa podrške ekonomskom jačanju BiH pod nazivom “Razvoj radne snage i veći pristup tržistima” (Workforce and Higher Access to Markets Activity – WHAM) koji je danas predstavila Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u  Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH).

“USAID je dosad uložio oko 60 miliona dolara u razvoj privatnog sektora u BiH. Jedan od glavnih razloga što ulažemo toliko u razvoj privatnog sektora jeste što je i dalje gotovo 500 hiljada ljudi nezaposleno. Zbog toga je USAID ovdje sa našim partnerima na projektu WHAM da te statističke podatke poboljšamo” – izjavio je Andrew Boegel, direktor Ureda za ekonomski razvoj USAID-a BiH za Fenu.

Radi se o trogodišnjem USAID-ovom  programu koji ima za cilj povećanje broja radnih mjesta i nivoa prihoda  kroz unapređenje trgovinske ekspanzije BiH u EU i regionalna tržišta. To se namjerava ostvariti prvenstveno putem programa dodjele bespovratnih sredstava domaćim malim i srednjim preduzećima, te organizacijama koje predstavljaju  preduzeća s izvoznim potencijalom u sektorima drvoprerade, metaloprerade, te tekstila, obuće i kože.

Cilj je, kako je istakao Boegel, da im se pomogne, da se unaprijedi njihov rast i omogući bolji pristup tržištima, posebno evropskom.

“USAID je odredio investiciju od četiri miliona dolara u ovaj projekat. Očekujemo da će ova investicija rezultirati povećanjem izvoza odabranih preduzeća za oko 30 posto i sa oko 1.500 novih radnih mjesta” – naveo je Boegel.

USAID WHAM će raditi i na unapređenju kapaciteta brzorastućih, izvozno orjentisanih preduzeća dodjeljujući im finansijsku i tehničku pomoć za unapređenje radne snage, potom povećanja pristupa tržištima, te poboljšanju kvaliteta  proizvoda i uvođenja novih tehnologija za upravljanje kvalitetom i certifikaciju.

“VTKBiH kao institucija koja pruža podršku malim i srednjim preduzećima s posebnim fokusom na naše izvoznike nastoji kroz ovaj projekt i partnerski odnos u ovom projektu da doprinese realizaciji njegovih ciljeva jer se jednostavno ciljevi projekta  podudaraju sa ciljevima Komore, a to je povećanje izvoza i stvaranje novih radnih mjesta” – kazao je Enes Ališković, direktor Agencije za promociju izvoza VTKBiH.