Tržišta i finansije

BH-Gas i INA potpisali Memorandum o budućoj saradnji


Jasmin Salkić, direktor BH-Gasa i operativni direktor istraživanja i proizvodnje nafte i plina INA d.d. Tvrtko Perković potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o razumijevanju koji predviđa stvaranje dugoročnih partnerskih odnosa.

Memorandum, kako je kazao Salkić za Fenu, nakon njegovog potpisivanja, predstavlja jednu u nizu aktivnosti koje poduzima BH-Gas  s ciljem  sigurnosti snabdijevanja prirodnim gasom FBiH, odnosno BiH i diverzifikacije izvora snabdijavanja. Namjera BH-Gasa je da se, pored postojećeg, osigura novi pravac snabdijevanja i s tim u vezi novi izvori prorodnog gasa.

Na ovaj način INA i BH-Gas su se usaglasili o zajedničkim ciljevima, te dogovorili saradnju na daljnjem unapređenju tržišta prirodnog gasa u BiH, kao i na stvaranju preduslova za isporuku prirodnog gasa iz transportnog sistema Republike Hrvatske u transportni sistem Bosne i Hercegovine. Dogovoreni budući partnerski odnos u poslovanju prirodnim gasom na tržištu Bosne i Hercegovine između INA-e i BH-Gasa podrazumijevao bi da BH-Gas preuzima INA-ine isporuke prirodnog gasa nakon što se za to ostvare preduslovi, odnosno povežu transportni sistema dviju država. U tu svrhu iz BH-Gasa naglašavaju značaj izgradnje južne i sjeverne interkonekcije.

“Memorandum je nastavak davno započete saradnje BH-Gasa i INA-e, ali u isto vrijeme dobra osnova za buduću saradnju na polju trgovine prirodnim gasom, odnosno isporuke prirodnog gasa od INA-e Bosni i Hercegovini. Time bi se omogućila diverzifikacija izvora i pravaca snabdijevanja BiH prirodnim gasom” – dodao je Salkić.

Perković je izjavio da kroz ovu suradnju INA još jednom pokazuje da vjeruje u dugoročnu perspektivu tržišta Bosne i Hercegovine i da se na njemu  želi dodatno pozicionirati.

“Naša uspostava partnerskih odnosa s BH-Gasom na razvoju plinskog sustava BiH značajno će doprinijeti i sigurnosti opskrbe zemlje prirodnim plinom. Također, ovi projekti prate energetske odredbe Europske unije i značajno doprinose stvaranju integriranih plinskih sustava s državama u regiji”– naveo je Perković.