Investicije

Slovenija četvrta na ljestvici zemalja stranih investitora u BiH


Gordan Milinić, direktor Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) upoznao je novoimenovanu ambasadoricu Slovenije u BiH NJE Zoricu Bukinac sa nadležnostima Agencije i aktivnostima koje sprovodi u oblasti stranih ulaganja, promocije zemlje i podrške stranim investitorima.

Slovenija zauzima 4. poziciju na ljestvici zemalja stranih investitora u BiH sa uloženih 486 miliona eura, ili 7,3% od ukupnog iznosa stranih investicija u BiH. Najznačajnije slovenačke investicije su Petrol, Droga Kolinska, Perutnina Ptuj, NLB, Telekom Slovenije.

Ohrabruje činjenica da se ulaganja iz Slovenije nastavljaju za razliku od prethodnih godina kada su bila u velikoj mjeri usporena. Tokom 2016. godine, Slovenija je investirala 42,1 milion KM, te 15,5 miliona KM u 2017.

Ambasadorica Bukinac je istakla da je od ukupnog iznosa slovenačkih investicija u svijetu, 10% investirano u BiH. Također je naglasila da će Slovenija u narednoj godini između ostalog raditi na jačanju turističkog i kulturnog povezivanja sa BiH.

Razgovarano je i o privrednoj konferenciju koju ambasada BiH u Ljubljani planira organizirati u prvom tromjesečju 2018. godine sa ciljem predstavljanja BiH i mogućnosti za ulaganje slovenačkim privrednicima.

Dogovorena je zajednička suradnja na pružanju podrške postojećim slovenčakim investitorima u BiH, kao i novim koji budu zainteresirani za ulaganje u BiH.