Tržišta i finansije

Novalić : 252 miliona KM budžeta planirano za kapitalna ulaganja


Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine  izrazio je nadu da će budžet za 2018. godinu biti usvojen u Federalnom parlamentu, posebno zbog činjenice da je 10% budžeta, odnosno 252 miliona KM, planirano za kapitalna ulaganja.

Prijedlog Zakona o budžetu Federacije BiH razmatrat će poslanici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta na sjednici koja je zakazana za četvrtak, a Novalić napominje da  su u ovom najvažnijem finansijskom dokumentu uvažene brojne primjedbe na Nacrt budžeta. U izgradnju puteva planirano je  uložiti 183 miliona KM, a kao drugi razlog zbog čega bi budžet trebao biti usvojen je sporazum koji je potpisan s borcima i čija realizacija može biti garantirana samo usvajanjem budžeta.

Novalić je podsjetio da federalni budžet zavisi od 39% prihoda u Federaciji i da od njega zavise brojne socijalne kategorije stanovništva, a ostale stvari kao što su zdravstvo i obrazovanje, ali i kapitalne investicije su na nivou kantona koji ubiru 52 % prihoda.

Federacija je kao zakonodavac značajna za privredu, ekonomiju i općenito za društvo, ali manje kao budžetski akter jer od 7,8 milijardi KM koliko su budžeti svih nivoa vlasti u FBiH, federalni je 2,75 milijardi KM. Od toga je 1,8 milijardi KM namijenjeno za vraćanje kredita“ – izjavio je Novalić za Fenu.

Federalni premijer je podsjetio da usvajanje seta Zakona o akcizama osigurava daljnju izgradnju infrastrukture, dodajući da je namjera ekonomski rast od 3,2 % podići na 4,5%  i najavivši da će se u narednoj godini raditi u cilju povećanja izvoza iz BiH,  koji je ove godine povećan za milijardu KM.