Novosti

BSO od 1. januara postao Adriatic osiguranje s ciljem širenja poslovanja i jačanja pozicije na tržištu u BiH


Na tržištu osiguranja u Bosni i Hercegovini 1. januara 2018. godine počela je s radom osiguravajuća kuća Adriatic osiguranje koje je nastalo nakon što je u novembru prošle godine Bosna-Sunce osiguranje (BSO) d.d. Sarajevo preuzelo portfelj Zovko osiguranja d.d. iz Žepča i postalo stopostotni vlasnik tog osiguravajućeg društva.

Adriatic osiguranje je dio Koncerna Agram, jednog od najvećih privrednih subjekata u jugoistočnoj Evropi s respektabilnim investicijskim potencijalom, koji posluje u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Austriji. U sastavu Koncerna Agram su firme iz osiguravajućeg, bankarskog, leasing i zdravstvenog sektora te sinergijskih djelatnosti, kojima je upotpunjena bogata poslovna ponuda.

“Nakon uspješnog postupka pripajanja, od 1. januara 2018. godine, novo, osnaženo Društvo počinje poslovati pod imenom Adriatic osiguranje i zauzima lidersku poziciju na tržištu osiguranja Bosne i Hercegovine”, istaknuto je.

BSO je u prvih 11 mjeseci 2017. imalo iznos bruto premije od 46 miliona KM, po čemu je bilo na 4. poziciji, a Zovko osiguranje nešto više od 17 miliona i nalazilo se na 11. mjestu.

Njihova zajednička premija je iznosila 63 miliona, što je mnogo više od 52 miliona KM, koliko je iznosila premija Uniqa osiguranja koje je držalo lidersku poziciju.