Investicije

Općina Centar traži partnera za realizaciju mega projekta


Modernizacija stadiona Koševo, izgradnja objekata kao što su hoteli, šoping centri, te ostali poslovni i zabavni sadržaji, samo su neki od projekata za koje je Općina Centar raspisala međunarodni javni poziv za odabir partnera. Pozvani su potencijalni investitori da pismom namjere iskažu interes da svojim finansijskim sredstvima realizuju projekat modernizacije kompleksa stadiona Koševo.

Cilj modernizacije stadiona Koševo je da se omogući održavanje velikih međunarodnih takmičenja, bilo da se radi o fudbalu ili atletici, te da zadovolji visoke standarde FIFA-e i UEFA-e. Projekt podrazumijeva izgradnju natkrivene tribine, stvaranje komfornih uslova za smještaj publike, igrača i medija, dostizanje najviših standarda sigurnosti itd.

Osim modernizacije stadiona Koševo, općina ima namjeru da se u okviru ovog projekta izgrade hoteli, višeetažna javna garaža, uslužni saloni, šoping centri, te ostali zabavno-rekreativni objekti i sadržaji za djecu i omladinu.

Realizacija projekta bi bila po principu javno-privatnog partnerstva, odnosno koncesije. Investitor bi svojim sredstvima izgradio kompleks, a onda bi ga određeni period koristio kako bi povratio uloženi novac i ostvario profit.

Međunarodni javni poziv otvoren je 120 dana.