Investicije

FBiH planira zaposliti 23.000 osoba u 2018. godini


Dopremijer Federacije Bosne i Hercegovine, ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača nada se da će Federacija do kraja januara dobiti budžet za 2018. godinu. Planirano je bilo da Federacija dobije budžet prije Nove godine, ali je sjednica Predstavničkog doma prekinuta, dok sjednica Doma naroda nije ni održana.

Značajan iskorak u oblasti zapošljavanja očekuje se u toku 2018. godine, naveo je federalni ministar rada Vesko Drljača i dodao da je zaključen kredit sa Svjetskom bankom, a da bi planirani iznos za Federaciju, u narednih par godina, trebalo da bude oko 55 mil KM.

“Očekujemo da će se zaposliti oko 23.000 osoba u FBiH, a prioritet su mladi ljudi i teško zapošljive kategorije i to smatramo jako bitnim” – dodao je dopremijer Federacije, te naglasio da program Vlade FBiH prati reformsku agendu koja podrazumijeva i reformu tržišta rada i poboljšanje poslovne klime i reformu javne uprave te reforme socijalne politike, javnih finansija itd.

“Ono što spada u prioritetne aktivnosti Vlade FBiH u ovoj godini su borba protiv sive ekonomije i akivnosti vezane za uspostavu “one stop shop” servisa koji bi omogućio privrednim subjektima brzu registraciju firme na jednom šalterskom mjestu, a sam proces ne bi trajao više od dva-tri dana” – objasnio je Drljača.